În acest sezon de sărbători, ia-ți un moment pentru a te întreba: „Această persoană chiar vrea ceea ce îi cumpăr?” Un nou studiu arată că răspunsul este probabil nu!
Cercetătorii au descoperit că mai mult de jumătate dintre americani (53%) vor primi un cadou pe care nu îl vor.
Tone de bani aruncate la gunoi
Americanii cu venituri medii aruncă la gunoi tone de bani. Conform noilor previziuni ale Finder, cadourile nedorite vor atinge un nivel record atât în ceea ce privește volumul, cât și costul în acest an, cu o sumă estimată la 10,1 miliarde de dolari cheltuită pe cadouri care…nu vor fi folosite niciodată. Sau poate vor fi „refolosite” și date mai departe.
În general, previziunile anuale privind cheltuielile de sărbători arată că aproximativ 140 de milioane de americani vor primi cel puțin un cadou nedorit în 2024. În mod șocant, una din 20 de persoane se așteaptă să primească cel puțin cinci cadouri pe care nu vor dori să le păstreze.
Costul mediu al acestor obiecte nedorite se așteaptă să crească la 72 de dolari în acest sezon de sărbători, față de 66 de dolari anul trecut. Aceasta reprezintă o creștere de un miliard de dolari a cheltuielilor inutile de sărbători.
Iar șosete?
A spune „nu ar fi trebuit să…” ar putea fi o afirmație mai adevărată ca niciodată atunci când vine vorba de anumite idei de cadouri. Îmbrăcămintea și accesoriile se află în fruntea listei 2024 a celor mai nedorite cadouri primite de oameni. Mai exact, 43% speră să evite aceste articole personale. Cu toate acestea, acest număr este de fapt în scădere față de cei 49% care nu doreau haine de Crăciun în 2022. Așadar, poate că unii americani au nevoie, totuși, de o pereche nouă de șosete anul acesta.
Articolele de uz casnic urmează hainele ca fiind cele mai puțin populare cadouri de sărbători (33%), în timp ce cosmeticele și parfumurile completează top trei cu 26%.
Cadourile tehnologice au intrat într-un con de umbră
Interesant este faptul că nepopularitatea cadourilor tehnologice crește vertiginos. Din 2022, aversiunea pentru cadourile tehnologice a crescut cu 10%, de la 15% în 2022 la 25% în acest sezon de sărbători.
Așadar, gândiți-vă de două ori înainte de a-i lua prietenului dvs. a opta pereche de căști.
Reciclare. Sezonul re-cadourilor
Deci, ce se întâmplă cu toate aceste cadouri bine intenționate, dar nedorite? Sondajul a arătat că răscumpărarea este cea mai populară soluție în 2024. Aproape patru din 10 americani (39%) intenționează să ofere altcuiva cadourile lor nedorite. Aceasta este cea mai populară opțiune din acest an, depășind alegerea ciudată de a păstra un cadou prost.
Interesant este faptul că, în 2022, un procent uluitor de 43% dintre americani păstrau cadourile nedorite, însă acest număr a scăzut acum la 35%.
Alți 32% profită de politicile de schimb post-vacanță pentru a-și schimba articolele nedorite cu ceva mai dorit. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni aleg să își vândă cadourile de calitate inferioară pentru bani gheață. Peste unul din patru (27%) intenționează să vândă cadourile nedorite după sărbători, în creștere semnificativă față de 17% în 2022.
Așadar, dacă sunteți încă în căutarea unor cadouri de ultim moment în acest sezon de sărbători, alegeți cu înțelepciune. Există o șansă foarte mare ca persoanei căreia îi cumpărați să nu-i placă oricum alegerile dvs.
Românii și cadourile
Conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, românii intenționează să cheltuiască cu 13% mai mult pentru sărbătorile de iarnă din 2024 comparativ cu anul precedent.
Mai mult, un sondaj efectuat de tbi bank arată că 6 din 10 români alocă sub 700 de lei pentru cadourile de Crăciun, iar 84% dintre respondenți declară că bugetul este similar sau mai mic decât anul trecut.
Ce preferințe există în materiel de cadouri? Produsele de îngrijire personală (23%), hainele (20%) și articolele pentru casă (14%) sunt printre cele mai dorite cadouri de Crăciun în 2024. Adică exact produsele cele mai anticipate și, în consecință, cele mai puțin râvnite.
Majoritatea românilor (43%) preferă să achiziționeze cadourile din magazinele fizice, în timp ce 26% optează pentru cumpărături online.
În fine, peste 60% dintre români au început cumpărăturile de sărbători încă din toamnă, profitând de reducerile și ofertele de Black Friday.
Atitudinea românilor față de cadourile primite
Aproximativ 49% dintre români reciclează cadourile de Crăciun care nu le plac, oferindu-le altor persoane, comparativ cu procente mai mici în alte țări europene. Românii sunt așadar mai economi, în SUA procentul e, cum scriam mai sus, de doar 39%.