Lipsa somnului are un efect devastator in ceea ce priveste mecanismele interne ale organismului, spun cercetatorii din Marea Britanie. Activitatea a sute de gene este alterata atunci cand o persoana nu se odihneste suficient de mult.
Boli de inima, diabet, obezitate si o slaba functionare a creierului, toate acestea sunt legate de lipsa somnului. Cercetatorii de la Universitatea Surrey au analizat mostrele de sange provenite de la 26 de persoane care se odihnisera in jur de 10 ore pe noapte si le-au comparat cu mostrele provenite de la persoane care dormisera mai putin de 6 ore pe noapte, timp de o saptamana. S-a descoperit ca mai mult de 700 de gene au fost modificate. Fiecare dintre acestea contine instructiuni pentru a construi o anumita proteina, asa ca acelea care au devenit mai active au produs mai multe proteine, aducand anumite schimbari in ceea ce priveste chimia organismului.
Somnul este in mod clar esential pentru refacerea organismului. Oamenii de stiinta sunt de parere ca ar trebui sa exista un medicament care sa combata efectele privarii de somn. In orice caz, somnul este fundamental pentru regenerarea tuturor celulelor.
Text: Ruxandra Raica