Lipsa somnului creste activitatea creierului pentru pofta de mancare, ceea ce ii poate face pe oameni mai vulnerabili la cresterea in greutate, a sugerat un nou studiu. Pentru acest studiu, Christian Benedict, impreuna cu Samantha Brooks, Schioth Helgi si Elna-Marie Larsson de la Universitatea Uppsala si cercetatorii de la alte universitati europene au examinat sistematic regiunile din creier, implicate in senzatia poftei de mancare si au constatat ca acestea sunt influentate de pierderea acuta de somn.
Prin imagistica magnetica functionala (fMRI), cercetatorii au studiat creierul a 12 barbati cu o greutate normala, in timp ce li se aratau imagini cu mancare. Cercetatorii au comparat rezultatele obtinute de la barbatii care au dormit normal cu cele ale barbatilor care au dormit putin in decursul unei nopti.
“Dupa o noapte pierduta, s-a constatat un nivel ridicat de activare intr-o zona a creierului care este raspunzatoare de senzatia de a manca continuu. Avand in vedere ca lipsa somnului este o problema tot mai mare in societatea moderna, rezultatele noastre ar putea explica de ce proastele obiceiuri in ceea ce priveste somnul cresc riscul aparitiei obezitatii.” Si alte studii au aratat ca exista o legatura intre problemele cu somnul si kilogramele in exces, atat in randul copiilor, cat si in cazul adultilor, insa niciodata nu s-a determinat care este cauza si care este efectul.
“Ar putea fi foarte important sa dormi aproximativ opt ore in fiecare noapte pentru a mentine o greutate corporala stabila”. Studiul a fost publicat in Jurnalul Clinic de Endocrinologie.
Text: Andreea Popescu