Linor Abargil s-a nascut in Israel si a castigat titlul de Miss World in 1998. Cu cateva saptamani inainte de asta, Linor a fost violata in Milano de catre un agent de turism. Procesul ei de vindecare dupa experienta traumatizanta prin care a trecut a fost transformat intr-un documentar: ”Brave Miss World”. Stand de vorba cu Linor am descoperit un om sensibil si in acelasi timp foarte puternic, care a inteles ca oricat de greu te-ar incerca viata, trebuie sa te ridici si sa-i zambesti.
TONICA: Cum ti-ai gasit curajul de a povesti oamenilor despre experienta prin care ai trecut?
In primul rand, mama mi-a spus intotdeauna ca daca cineva ma raneste nu este vina mea. Asa ca nu am fost niciodata invinovatita, am fost mereu sprijinita de familia mea care este minunata. M-au acceptat asa cum sunt, am trecut prin multe schimbari si nu m-au judecat niciodata. Ei mi-au dat multa incredere in mine si apoi a fost unul dintre prietenii mei care e si producator si care m-a convins sa fac acest film, pentru ca el crede ca poate ajuta si alte femei in situatia mea sa vorbeasca despre ce li s-a intamplat.
T: Cum te-a ajutat pe tine realizarea acestui documentar, a fost parte a procesului tau de vindecare?
Atunci cand ajuti pe cineva, primesti foarte multe lucruri inapoi. Chiar daca mi-a fost foarte greu, faptul ca le-am vazut pe toate aceste femei mai fericite si mai puternice dupa ce au vorbit cu mine, m-a facut si pe mine sa ma simt mai puternica.
T: Crezi ca exista un pericol mai mare de a suferi abuzuri pentru fetele care lucreaza in modelling?
Cred ca pericolul este la fel de mare ca in orice alt mediu. Si nu este doar pentru femei, ci si pentru barbati, pentru ca 1 din 6 barbati ajunge sa fie abuzat de-a lungul vietii. Majoritatea violurilor se petrec in interiorul casei, din partea rudelor. Si nu se intampla doar modelelor sau fetelor frumoase, ci si copiilor, adolescentilor sau batranilor. Trebuie sa intelegem ca violul nu este ceva sexual, este un act de violenta, care tine de putere si control.
T: Cum ai depasit teama de barbati dupa aceasta experienta?
Nu am considerat niciodata ca toti barbatii sunt violatori. Dar a fost mai usor pentru mine, pentru ca a fost vorba de un barbat pe care nu prea il cunosteam. Atunci cand este vorba despre cineva pe care il cunosti, care ar trebui sa te protejeze, e usor sa mergi in zona in care sa crezi ca toti barbatii sunt asa. Eu cred ca majoritatea barbatilor nu sunt asa. Este treaba barbatilor sa stie cum sa se comporte, dar pe de alta parte noi, femeile, ii invatam, noi crestem baieti si daca ei vad respect de mici intre noi si barbatii nostri, ei vor respecta femeile pe care le intalnesc. Este datoria parintilor sa ii invete cum sa se poarte, sa trateze femeile ca pe niste diamante.
T: Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai invatat despre viata?
In primul rand, faptul ca daca tu nu te ajuti pe tine, nimeni nu o va face. Nici sotul, nici parintii, nici chiar Dumnezeu. In primul rand tu trebuie sa te ajuti sa treci peste o situatie grea si apoi te pot ajuta si ceilalti. In al doilea rand, ca totul in viata este ciclic, dupa o perioada rea vine una buna. Amarul devine dulce de fiecare data, dar asta doar daca tu crezi ca lucrurile bune vor veni.
T: Ce inseamna frumusetea pentru tine?
Frumusetea este ceva trecator. Poate fi folosita pentru cauze bune, frumusetea este un mijloc, dar nu un scop. Scopul nostru in viata ar trebui sa fie mai imprtant de atat.
T: Exista o teama de imbatranire in lumea noastra, ce crezi despre aceasta problema?
Ne este frica de batranete pentru ca ne este frica de moarte. Si este normal sa ne fie frica de ceva ce nu cunoastem, nimeni nu s-a intors din morti sa ne spuna cum este. Eu prefer sa traiesc momentul in loc sa imi fac griji de ce se va intampla peste zeci de ani. Prefer sa traiesc fiecare zi. Unii oameni iau totul ca si cum li s-ar cuveni. Cand o sa fiu batrana, vreau sa fi acumulat o multime de experiente frumoase care sa ma faca sa fiu impacata cu mine, in loc sa imi fac griji de cum o sa arat.
T:Ai spus un lucru foarte interesant mai devreme si anume ca avem tendinta sa luam lucurile bune din viata de-a gata, ca si cum ni s-ar cuveni. De ce se intampla asta?
Pentru ca asa e omul, credem ca daca putem merge, putem vorbi, putem zambi, putem auzi, ni se cuvine. Apoi se intampla ceva rau si ne dam seama ca oricand poate fi si mai rau. Ar trebui sa gandim asa inainte sa ni se intample ceva rau.
T: Un mesaj pentru cititoarele noastre…
Fii tu insati, nu iti fie frica sa mergi impotriva curentului! Si spune ceea ce crezi, vorbeste despre lucrurile prin care treci, este singurul mod de a te vindeca!
Text: Bianca Badescu