Limbajul trupului: gesturi care ne tradeaza si le dezvaluie celor din jur informatii pretioase despre noi

foto-deschidere-limbajul-trupului-shutterstock_523465420Prin micile gesturi pe care le facem, corpul nostru poate dezvalui mai multe despre ceea ce simtim decat putem noi exprima verbal.

Multi dintre noi nici nu au habar de propriul limbaj al trupului si se descopera cu totul, fara sa se poata controla. Totusi, cu putin antrenament si informandu-ne, putem ascunde acele gesturi evidente care ne tradeaza si le dezvaluie celor din jur informatii despre noi care altfel ar fi mai bine sa ramana ascunse.



Interpretarea limbajului corporal

Incrucisarea bratelor

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si-o pun oamenii atunci cand vine vorba de limbajul corpului este „ce sa fac cu mainile mele in timp ce vorbesc?”. Incrucisarea bratelor este unul din cel mai des intalnite gesturi ale noastre. Acest lucru nu numai ca transmite un mesaj de abordare defensiva, dar si tradeaza nervozitatea, inabordabilitatea si o lipsa de incredere. Pentru a transmite mesajul opus, deschide bratele si pastreaza spatele drept si capul sus.

Postura picior peste picior

Un alt mare NU spunem statului picior peste picior in timp ce te afli in fata unui public. Acest lucru sugereaza nervozitate si comunica o lipsa de profesionalism.

Atingerea fetei sau a gatului

Prin atingerea oricarei parti a fetei sau a gatului indicam anxietate, nervozitate si lipsa de control.

Atingerea mainilor

Atunci cand o femeie este nervoasa, isi rasuceste mainile ca si cum le-ar spala, acesta fiind un semn ce comunica disconfort si lipsa de pregatire.

Tinerea mainilor in buzunare

Acest gest defensiv indica existenta timiditatii si lipsa de putere.

Evitarea contactului vizual

Oamenii tind sa acorde mai multa atentie celor carora ii privesc in ochi atunci cand poarta o discutie. Pe de alta parte, evitarea contactului vizual comunica lipsa de incredere, dar si de deschidere.

Statul in aceeasi pozitie

O alta modalitate ce comunica lipsa de incredere sau de securitate este statul in acelasi loc si in aceeasi pozitie pe parcursul intregii discutii, ca si cand ar exista niste ziduri invizibile ce va restrictioneaza libertatea de miscare. Una din cele mai importante reguli ale limbajului trupului este aceea de a-ti lua atat spatiu cat ai nevoie si nu sa-ti limitezi miscarile.

Invata sa fii sigura pe tine in 8 pasi

Prin faptul ca te misti, nu numai ca-i vei face pe cei care te asculta mai atenti, dar vei reusi sa-ti mentii mintea alerta si sa scapi de momentele de tensiune.

Repeti aceleasi gesturi

Orice gest folosit de tine ar trebui sa sublinieze un punct de vedere, sa descrie ceva, sa transmita o emotie sau sa exprime o stare de spirit. Multi oameni insa repeta aceleasi gesturi din nou si din nou fara niciun scop clar. Ceea ce nu stiu ei este ca acest lucru distrage atentia si nu ajuta deloc in ceea ce priveste transmiterea mesajului.

Uiti sa zambesti

Cel mai bun mod de a obtine ceea ce ti-ai propus este sa zambesti. De multe ori uitam de acest gest simplu, insa zambetul ne face mai puternici si increzatori.

Limbajul trupului, important in relatia cu ceilalti

Nu trebuie sa va faceti o impresie gresita crezand ca limbajul trupului este atat de rau si ca ar trebui mascat. Din contra, acest limbaj reflecta ceva ce simtim si este normal sa ne exprimam intr-un mod sau altul.

Daca scopul vostru este sa aratati ca sunteti abordabili si dinamici, atunci un limbaj defensiv al corpului nu va ajuta, ci din contra. De aceea, ar trebui sa adoptati un limbaj deschis al corpului si sa luati in considerare evitarea sau utilizarea unora dintre gesturile de mai sus.

Text: Iulia Ghergu