Cercetatorii sustin ca un simplu calcul poate arata procentajul viitoarelor divorturi. Formula, care va fi prezentata oficial la intalnirea anuala a Asociatiei Americane pentru Stiinta Avansata, prezice rata divorturilor viitoare pe baza punctajului pozitiv sau negativ acordat pentru expresii specifice ale fetei sau comentarii facute in timp ce cuplurile au discutat un subiect contradictoriu in timp ce au fost intervievati de un consilier matrimonial.
“Putea fi vorba despre bani, sex, probleme casnice – orice,” spune matematicianul James D. Murray de la Universitatile Washington si Oxford.
“Noi am filmat cuplurile in timpul unei conversatii de 15 minute si am tinut scorul pe baza actiunilor si reactiilor lor pe un grafic.
De exemplu, o rotire a privirii a unui membru al cuplului a fost punctata cu minus 4 puncte, o incuvintare din cap indicand interesul sau folosirea umorului cand discutiile s-au incins au fost punctate cu 4 plus. Se aduna punctajele si sub linie se ajunge la concluzia: Nu frecventa certurilor in cuplu ne arata succesul in casnicie, ci modul in care se cearta.
“Cand cuplurile a caror casnicie este stabila de-a lungul timpului discuta despre un subiect controversat, discutiile lor au de cinci ori mai multe comentarii sau expresii pozitive decat negative. La cuplurile care eventual se indreapta catre divort, raportul dintre pozitiv si negativ a fost de 0,8 la 1,” spune psihologul John Gottman, un reputat expert marital care a conceput formula matematica.
Limbajul nonverbal in cearta
Cele mai importante semne care indica divortul au fost indicatorii nonverbali. “De exemplu, exista o expresie a fetei de dispret in care coltul din stanga al gurii se misca intr-o parte si creeaza o gropita. Mereu o vedem la cuplurile care urmeaza sa se desparta” marturiseste Gottman. “Rotirea si tintuirea privirii ca raspuns la un comentariu al partenerului sunt de asemenea foarte mari comportamente negative.” Punctaje mari in partea pozitiva o au cuvintele si gesturile care arata empatia, suportul sau doar interesul fata de ceea ce spune partenerul despre subiectele controversate – precum o inclinare a capului. Umorul si afectiunea sunt cele mai importante.
De la cearta la divort
Cuplurile cu o scadere abrupta de la neutru la negativ de obicei divorteaza in decursul a cinci ani; o scadere mai lina sugereaza o despartire dupa 16 ani de casnicie. Actuala formula matematica a fost testata pe 700 de cupluri timp de 13 ani, si multe dintre ele sunt urmarite si in prezent. “Daca trebuie sa dau un sfat pe baza acestei formule unui cuplu, as spune ca este importanta atentia pe care barbatul o acorda idealurilor sotiei sale, si modul in care isi arata suportul”, spune Gottman. “Pentru femei, sfatul meu este, sa abordeze gentil problemele. De exemplu, decat sa spuna: Nu-mi acorzi suficienta atentie, spui, Ma simt singura deoarece imi lipsesti cu adevarat si am mai multa nevoie de tine in timpul zilei.” Susan Heitler, un terapeut marital din Denver si autoarea cartii “Puterea lui doi”, o carte despre imbunatatirea relatiilor, spune ca formula matematica pentru prezicerea divortului ajuta cu adevarat. “Ceea ce face ea este sa exprime intr-o forma matematica ceea ce psihologii, rudele si vecinii vad cu ani inainte ca acel cuplu sa divorteze,” spune ea. “Cu cat este mai multa negativitate intr-o relatie, cu atat exista mai putina fericire”.