Leurda si untisorul, minunile de primavara ale naturii

poza verdeturi de primavaraDaca vei adauga verdeturi in alimentatia ta de primavara, vei avea numai de castigat. Pe langa ceapa verde, usturoi verde, salata, nasturel, loboda, stevie, urzici, trebuie sa cunosti si beneficiile leurdei si untisorului, alte doua plante foarte gustoase care stimuleaza pofta de mancare, ne detoxifiaza organismul si ne ajuta sa invingem cu succes astenia de primavara.

Da si tu “start” procesului de detoxifiere.

Leurda

Leurda sau usturoiul-ursului este o planta perena cu flori albe, care detine numeroase proprietati benefice pentru sanatatea ta. Leurda este deja prezenta pe tarabele din piete, asa ca ar trebui sa profiti din plin si sa o consumi in cat mai multe moduri cu putinta. Frunzele de leurda au o forma alungita, sunt foarte gustoase, pot fi folosite in supe, ciorbe, salate, iar gustul si mirosul sunt asemanatoare celor ale usturoiului. Odata cu venirea primaverii, nu doar natura revine la viata, ci si organismul nostru trebuie sa culeaga din plin roadele acestui anotimp. Leurda contine vitamina A, calciu, fier, fosfor, sodiu, sulf, vitamina C si proteine. Printre efectele benefice ale acestei plante se numara rolul antiinflamator si antiseptic, cel de prevenire al afectiunilor cardiace. Leurda este depurativa, diuretica, imbunatateste digestia, este tonica, vasodilatatoare, astringenta, expectoranta si lista poate continua.

De asemenea, este eficienta in ceea ce priveste reducerea hipertensiunii arteriale, ne scapa de durerile de stomac si ajuta la o mai buna digestie, poate fi utilizata in tratarea diareei, indigestiei, a bronsitei si astmului. Sucul de leurda poate fi utilizat cu succes in anumite programe de pierdere a kilogramelor in plus. In ceea ce priveste utilizarea externa, leurda actioneaza in cazul tratamentului articulatiilor dureroase. Leurda poate fi consumata in numeroase feluri – sub forma de salata, alaturi de papadie, se poate face piure de leurda, precum piureul de urzici sau spanac, sau se poate face infuzie, ceaiul de leurda fiind benefic in ceea ce priveste astenia de primavara.

 

Untisorul

Pana nu demult, untisorul era considerat a fi o buruiana si nimeni nu parea sa ii ofere atentie. Totusi, in ultimul timp, oamenii par sa fi descoperit untisorul, bucurandu-se de proprietatile acestei plante cu frunze mici. Si sincer vorbind, untisorul este inzestrat cu o multime de vitamine. In primul rand, face curatenie de primavara in organism, curatand sangele si ficatul, este o planta bogata in vitamina C, imbunatateste circulatia sangelui, aduce beneficii pielii, contine potasiu, fibre, iar acidul folic mentine sanatatea creierului, lupta impotriva infectiilor. Din untisor se pot face atat salate, cat si ciorbe. Untisorul trebuie consumat inainte ca planta sa infloreasca, deoarece contine un compus care poate fi iritant pentru tubul digestiv.

 

Bonus: Lemon grass

Lemon grass sau iarba de lamaie, desi nu face parte din categoria plantelor de mai sus, merita amintit aici, fiind utilizat in bucataria orientala, asiatica, avand o aroma deosebita, de lamaie si frunze lungi, ce seamana putin cu usturoiul verde. Iarba de lamaie poate fi cumparata proaspata, uscata sau sub forma de pudra. Desi este originara din India, astazi este cultivata in mai toata lumea si este folosita in bucataria fusion si nu numai, ca si condiment la supe, peste, fructe de mare etc. Se foloseste doar partea inferioara a tulpinii proaspete.

Text: Ruxandra Raica