Oamenii de stiinta au descoperit originile genetice ale leucemiei. Expertii de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului, din Marea Britanie, au analizat 3 milioane de secvente ADN provenite de la gemeni pentru a identifica originile acestei maladii. Gemenii studiati au fost afectati de cea mai comuna forma de leucemie, numita limfom, un cancer al globulelor albe.
Desi astazi exista tratamente de succes impotriva limfomului, efectele secundare ale tratamentului sunt foarte neplacute. Echipa de cercetatori a studiat gemenii care mostenisera acelasi ADN de la parintii lor si care dezvoltasera un limfom in jurul varstei de 4 ani.
Comparand sangele si maduva spinarii gemenilor, expertii au identificat o mutatie cauzata de gena ETV6-RUNX1 si se pare ca aceasta mutatie genetica are loc chiar in burta mamei in cazul unuia dintre gemeni, dupa care, mutatia este transmisa si la celalalt prin intermediul sangelui placentei. Gemenii mai pot prezenta si alte mutatii, insa niciuna dintre acestea nu este impartita de ambii copii, ceea ce inseamna ca restul mutatiilor le acumuleaza dupa nastere. Asadar, este vorba despre o mutatie a unei gene care apare in uter si care este responsabila de leucemie. Expertii incearca sa gaseasca noi tratamente impotriva leucemiei, cel mai frecvent cancer in randul copiilor.
Text: Ruxandra Raica