Desi omul este un veritabil fiu al savanei invaluite in auriul razelor de soare, problemele pricinuite omului de astrul fierbinte devin din ce in ce mai acute. Cercetatorii de la Missouri University M.C. (SUA), au dovedit in vara anului trecut ca 68% dintre locuitorii considerati sanatosi clinic din Statele Unite pot avea grave probleme din cauza unei expuneri neprotejate la caldura tropicala a verii.
Studiile efectuate in tarile europene inclusiv Romania, ale acelorasi americani din Missouri arata ca 71% dintre europeni pot avea neplaceri din cele mai grave odata cu expunerea neprotejata la astrul incandescent al verilor nemiloase.
De ce si cum apare lesinul la caldura
Trebuie stiut ca toate celulele ce alcatuiesc corpul uman au nevoie de o temperatura constanta de aproximativ 37 grade Celsius pentru functionarea mecanismelor biochimice ce asigura integritatea si sanatatea organismului. Caldura preluata de piele si apoi de sange din atmosfera verii, face ca toate celulele din toate organele vietii sa fie supraincalzite si ca urmare sa fie puse in conditii improprii de realizare a proceselor complexe biochimice necesare supravietuirii. Pentru eliminarea acestui inconvenient, organismul uman este dotat cu un mecanism nervos de contracarare a actiunii importului de caldura catre tesuturi. Acest mecanism este realizat de asa-zisul sistem nervos parasimpatic, care este de fapt un ansamblu de formatiuni din creier si maduva spinarii, care stie ce are de facut pentru a reduce temperatura corpului la cea normala, indiferent de caldura din mediul exterior.
Mecanismele de lupta cu supraincalzire ale parasimpaticului sunt:
– dilatarea vaselor de la suprafata pielii ce permite eliminarea caldurii din organism, superioare celei din aer.
– reducerea ritmului cardiac si a fortei de contractie a inimii.
– dilatarea vasele din unele zone ale creierului pentru irigarea acelor zone utile pentru acomodare.
Toate acestea conduc la scaderea efectiva a tensiunii arteriale, necesara supravietuirii in conditii tropicale. Din nefericire, parasimpaticul, luptand cu adaptarea la caldura, va fi extrem de suprasolicitat.
Din acest motiv, o expunere pe o durata mai lunga la caldura a corpului poate conduce la situatii de criza foarte grave ca:
– epuizarea totala a posibilitatii de reactie.
– contracararea efectelor sale prea puternice de catre sistemul nervos simpatic care are actiuni total opuse, deci favorizeaza si supraincalzirea efectul fiind foarte rapid.
– efectul parasimpaticului se prelungeste foarte mult conducand la reglarea termica dar provocand o cadere mare a presiunii sangelui (tensiunea arteriala).
In cazul in care e vorba doar de o epuizare a parasimpaticului, lesinul apare mai rar si este datorat incapacitatii sistemului nervos de a lucra la temperaturi foarte ridicate. Aceasta duce la un fel de instalare brusca a somnului, cu pierderea partiala a constientei. Racirea zonei tamplelor si cefei cu apa rece si consumul de apa nu foarte rece poate reinstala rapid starea de constienta. Se recomanda si masajul intens al cefei si tamplelor.
Remedii recomandate
In cel de-al doilea caz, lucrurile se complica, fiind vorba de o actiune in forta a simpaticului care arunca in lupta adrenalinele care sunt si extrem de periculoase. Interventia rapida a simpaticului ce “doreste” initial doar sa repare organismul dereglat de actiunea antitermica parasimpatica determina o crestere rapida a ritmului inimii si a tensiunii arteriale. Totodata, adrenalinele descarcate de simpatic creeaza o stare de panica care la randul sau amplifica si mai mult cresterea ritmului inimii si cresterea tensiunii arteriale. Ca urmare, parasimpaticul aflat in pauza revine in forta pentru a restabili tensiunea arteriala si ritmul cardiac, provocand o puternica variatie a tensiunii din creier. Aceasta variatie alarmanta a presiunii sangelui din creier conduce la un scurt circuit care inchide “constienta”, partea cea mai putin utila in lupta cu caldura, in acele clipe dramatice. Lesinul apare foarte brusc si poate fi insotit uneori de infarct sau accidente cerebrale. In acest caz este necesar in afara de apa rece si ventilatie, de apelarea rapida a serviciilor de salvare, fara ca dumneavoastra sa interveniti in nici un fel. Efectul prelungit al parasimpaticului conduce la instalarea treptata a unei stari de rau asociata cu confuzie, asemanatoare cu insolatia sau starea de ebrietate. Instalarea lesinului este lenta insa foarte profunda. Si in acest caz este necesara interventia medicului de salvare. Remediile recomandate pana la sosirea medicului nu trebuie sa fie decat ventilatia si stropirea cu apa rece pe fata si pe piept. Sunt recomandate numai masajele usoare ale incheieturilor mainilor si picioarelor si mai putin frecarea cu putere a gatului si tamplelor.
Cum evitati lesinul la soare
– expunerea la soare chiar dimineata sau seara nu trebuie sa fie pe o durata mai lunga de 15 minute fara pauze de stat la umbra in zone racoroase, bine aerisite.
– este absolut obligatoriu ca zona capului sa fie protejata de soare cu panze usoare de culori deschise.
– efortul fizic intens sub soarele orelor 10:00-15:00 este total interzis chiar daca este vorba de agrement.
– se recomanda consumul a cel putin 3 l apa minerala pe zi.
– in conditiile de supraincalzire se recomanda umezirea fetei, ochilor, tamplelor si fruntii cu apa rece insa nu foarte rece.
– ochelarii de soare reduc riscul la lesinul la soare prin protejarea sistemului nervos de agresiunea anumitor UV.
– este absolut interzis consumul de bauturi alcoolice de nici un fel.
– in timpul zielelor caniculare este recomandat sa se evite mancarurile grase.
– este interzisa expunerea la soare in urma unei nopti albe ori a unei oboseli psihice avansate.
– excesul de cafea, bauturi cofeinizate si mai ales tabac poate creste semnificativ riscul de lesin la soare sau chiar a infarctului miocardic ori cerebral.
– asigurarea unui aport corespunzator de glucide din dulciuri in cantitati moderate este necesar vara pentru a evita crizele de hipoglicemie.
– nu in ultimul rand, persoanele care sufera de inima, de astenii fizice sau nervoase, sau boli ce afecteaza aparatul circulator trebuie sa evite total iesirea intr-o atmosfera cu temperatura peste 29 grade celsius.