Lentilele de contact: ghid de utilizare

poza folosire corecta lentile de contact Frumusetea cere sacrificii, iar moda lentilelor de contact nu face exceptie de la regula. Femeile in general, dar si barbatii fac orice in aceste sens si indura cu stoicism orice metoda sau truc de infrumusetare care sa ii faca mai atragatori sau sa-i mentina in pas cu moda si tendintele ei. Indiferent ca sunt folosite in scop medical, terapeutic sau pur si simplu cosmetic, lentilele de contact reprezinta un trend foarte raspandit peste tot in lume, cercetarile de specialitate aratand ca peste 2% din populatia intregii planete poarta lentile de contact.

 



Generalitati despre lentilele de contact


Lentilele de contact sunt mici mecanisme medicale, transparente, confectionate dintr-un plastic moale, care au rolul de a corecta vederea si de a inlocui ochelarii sau de a modifica culoarea naturala a ochilor. In functie de materialul din care sunt confectionate, lentilele sunt de doua tipuri: moi si rigide. Cele moi sunt mult mai confortabile datorita concentratiei mari de apa, intre 25% si 80%, asigurand o oxigenare mai buna a ochiului, pe cand cele dure sunt mult mai rezistente, insa ceva mai scumpe.

Din punct de vedere al duratei de viata a lentilelor de contact, exista pe piata o gama larga de variante. Exista lentile de o zi, o saptamana, o luna sau o perioada prelungita. Indiferent de tipul acestora, nu se recomanda folosirea lor pe timpul noptii. Fiind atasate pe cornee, nu exista riscul ca acestea sa cada, prin urmare nu reprezinta un motiv de stres pentru cei care obisnuiesc sa faca mult sport. Sunt o modalitate ideala de inlocuire a ochelarilor, ofera o mai buna luminozitate, infrumuseteaza, nu se aburesc si imbunatatesc orice tip de machiaj.

 

Ingrijirea lentilelor de contact


Evident, inainte de orice achizitie, trebuie consultat medicul oftalmolog, care va decide daca sunteti apt sau nu sa folositi lentile de contact. Este foarte important ca persoana in cauza sa respecte intocmai indicatiile medicului si modalitatea de ingrijire corespunzatoare. Daca nu sunt ingrijite adecvat, lentilele de contact pot cauza afectiuni oculare serioase, precum conjunctivita si infectii ale corneei. Inainte de orice utilizare, igiena mainilor este primordiala. Ingrijirea lentilelor se face cu ajutorul recipientelor de depozitare si al solutiilor de curatare.

Este indicat ca spatiul de depozitare a lentilelor sa fie schimbat la fiecare trei luni, pentru a preveni eventualele infectii. Lentilele se aplica inainte de fardarea ochilor, iar demanchiera se realizeaza intotdeauna dupa indepartarea acestora. In caz de manipulare incorecta sau disconfort ocular, este necesara inlaturarea lor si vizita de urgenta la medicul oftalmolog.

Pentru a evita eventualele leziuni ale ochilor, trebuie sa stiti ca lentilele de contact nu se imprumuta, se pastreaza corespunzator si se respecta intocmai termenul de valabilitate. Pretul unor lentile de contact incepe de la 200 lei si poate ajunge si pana la fabuloasa suma de 15.000 de dolari, in cazul lentilelor din aur si diamante.

 

Text: Alexandra Lupu