Fructele si legumele congelate ar putea fi mai sanatoase decat cele proaspete, avand un nivel mai mare de vitamine si antioxidanti ce lupta impotriva cancerului. Doua studii au descoperit mai multi nutrienti benefici in broccoli, morcovi sau afine, toate acestea fiind congelate.
In doua din trei cazuri, fructele si legumele inghetate au inregistrat scoruri mai mari in ceea ce priveste anumite tipuri de antioxidanti, inclusiv vitamina C, polifenoli, antocianine, luteina si beta-caroten. Produsele proaspete cumparate din supermarketuri pot contine anumiti coloranti si anumite substante, iar unii comercianti utilizeaza spray-uri pentru ca marfa sa arate mai bine. In timp ce persoanele care le achizitioneaza cred ca familia se hraneste cu produse sanatoase, nu se gandesc ca acestea ar putea fi depozitate de mai mult de o luna de zile, fara sa mai punem la socoteala faptul ca raman in frigider un timp pana ce sunt consumate. Pe zi ce trece isi pierd din nutrienti si se deterioreaza.
In schimb, legumele si fructele congelate sunt inghetate imediat ce sunt recoltate, astfel isi pastreaza proprietatile pana cand sunt consumate. Doua echipe de cercetatori, una de la Leatherhead Food Research si cealalta de la Universitatea din Chester, au realizat 40 de teste pentru a depista nivelul de nutrienti. Descoperirile demonstreaza ca legumele si fructele congelate reprezinta o optiune aproape la fel de buna precum consumul acestor alimente proaspete. Morcovii inghetati prezentau de trei ori mai multa luteina si de doua ori mai mult betacaroten fata de cei asa-zisi proaspeti din supermarketuri, iar broccoli prezenta un nivel mai mare de vitamina C.
Text: Ruxandra Raica