Va place sa cititi, sa va “pierdeti” efectiv intr-o carte buna si sa nu va mai ganditi la nimic altceva? Ei bine, daca raspunsul este da, atunci ar trebui sa stiti ca cititul de placere nu este doar o activitate care sa va relaxeze sau doar un mod de a va imbunatati cunostintele, ci, potrivit specialistilor, se pare ca aduce beneficii sanatatii, atat mentale, cat si fizice.
In era Facebookului si a Twitterului in care se folosesc numai prescurtari in exprimare, cititul unui roman bun care cere concentrare pentru o lunga perioada de timp ar putea fi antidotul.
Cititul imbunatateste capacitatea copiilor de a gandi limpede, de a dezvolta mai usor relatii interumane, sporind simtul empatic. Un studiu recent realizat de catre expertii de la Universitatea din Michigan a descoperit faptul ca exista o scadere cu pana la 48% in ultimii 10 ani in ceea ce priveste puterea de a empatiza in randul studentilor.
Atunci cand citim o carte buna facem mai mult decat sa urmarim o simpla poveste, facem anumite conexiuni, suntem motivati, nu ne simtim singuri, practic simulam o experienta reala si activam astfel creierul, lucruri care nu se intampla atunci cand ne uitam la televizor sau ne jucam pe computer. In anul 2009, expertii de la Universitatea din Sussex au ajuns la concluzia ca sase minute de lectura reduc stresul cu aproximativ doua treimi, mai mult decat daca o persoana ar asculta muzica sau ar iesi la o plimbare. In plus, concentrarea de care avem nevoie pentru a citi usureaza tensiunea musculara si incetineste ritmul cardiac.
Text: Ruxandra Raica