Oricat de mult a progresat stiinta, oricat de mult ne-am modernizat, trebuie sa recunoastem ca anumite vorbe din popor si anumite leacuri din batrani au ramas la fel de actuale. Asa ca va propun sa aflam sau sa ne reamintim cateva doctorii eficiente din popor pentru cresterea rezistentei organismului la boli.
Usturoiul
Cu mirosul sau puternic si persistent care da gust oricarei mancari, usturoiul este si o arma eficienta impotriva diferitelor afectiuni. Usturoiul este un antibiotic natural, are efect bactericid, antiseptic, vermifug si este anticancerigen. Doi catei de usturoi pe zi consumati cruzi, in cure de 2-3 saptamani, sunt suficienti pentru a creste rezistenta organismului si pentru a preveni racelile. Daca nu suportati usturoiul crud, puteti face un preparat umpland un sfert de sticluta cu usturoi si restul cu tuica. Dupa aproximativ o luna, timp in care se lasa la macerat, se amesteca cu o cantitate egala de miere si zeama de lamaie. Se ia in fiecare seara un paharel (precum cele pentru shoturi) aproape plin din acest amestec.
Mierea, propolisul si alte produse apicole
Mierea este bogata in antioxidanti, vitamine si minerale, are efect antibacterian, remineralizant si imunostimulator. Efectul antibacterian si imunostimulator cel mai puternic il are mierea de Manuka, care este preparata de albine din polenul florii arborelui de Manuka. Pentru prevenirea racelilor sau pentru refacerea organismului in perioadele de convalescenta, se ia cate o lingurita de miere inainte de fiecare masa.
Propolisul are proprietati antivirale, antibacteriene, anticancerigene si imunostimulatoare. Laptisorul de matca contine aminoacizi si stimuleaza producerea de anticorpi. Se iau cate 40-50 de picaturi de propolis cu putin zahar sau pe o bucatica de paine, inainte de mese.
Pastura este polenul fermentat natural in stup si are beneficii mai mari decat polenul. Este bogata in antioxidanti si are efect imunostimulator. Pentru stimularea imunitatii, se fac cure de cate 2 saptamani, in timpul carora se iau 6-7 bobite de pastura dimineata. Pastura nu se ia seara, pentru ca are efect energizant.
Catina
Catina este bogata in vitaminele C, E, F, D, A, B1, B2, magneziu, calciu, fier si potasiu. Pentru a va intari imunitatea in sezonul rece, puteti apela la traditionalul amestec de catina cu miere. Fructele proaspete de catina se pun cu miere intr-un borcan si se tin la frigider. Proportia este de ¾ catina si ¼ miere. Astfel, puteti preveni racelile si gripele sau le puteti face sa treaca mai repede. De asemenea, catina poate ajuta la imbunatatirea functionarii sistemului digestiv.
Telina
Si telina era folosita din popor pentru cresterea rezistentei organismului la boli. Pe langa sucurile de telina, in combinatie cu morcovi, mere si patrunjel, si salatele cu telina care, consumate zilnic, intaresc imunitatea, exista si un alt leac folosit din batrani. Se toarna doua pahare de apa fierbinte peste o lingura cu varf de radacina de telina rasa si se lasa la infuzat cateva ore. Din acest preparat se ia cate o lingura inainte de fiecare masa.
Farmacistii Catena recomanda produsul Immuno Respond. Daca doresti sa-ti mentii un sistem imunitar puternic, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Immuno Respond cu miere, propolis si echinaceea! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Bianca Badescu