Esti mandra de abilitatile de care dai dovada la locul de munca? Ei bine, foarte bine faci. Se pare ca cei care se lauda cu privire la capacitatile lor de a indeplini anumite sarcini la locul de munca tind sa fie mai repede promovati decat cei care nu spun nimic. In plus, in cadrul unui studiu s-a constatat faptul ca motivul pentru care femeile nu promoveaza la fel de repede ca barbatii este acela ca acestea au tendinta de a-si minimaliza succesele.
Cercetarea s-a axat pe modul in care liderii au fost alesi intr-un grup. Pentru realizarea studiului a fost nevoie de 6.000 de studenti MBA, care au fost impartiti in grupuri. Savantii au examinat modul in care au fost alesi liderii fiecarui grup. Cercetatorii spera ca studentii si-au ales liderii pe baza experientelor lor anterioare si nu pe baza prieteniei.
„Grupurile ar fi trebuit sa urmareasca persoanele care sunt mai talentate, mai experimentate indiferent de sexul liderului”, a declarat Paola Sapienza, profesor de finante la Kellogg School of Management, Universitatea Northwestern, si autor al studiului.
Cu toate acestea, nu asta s-a intamplat. Femeile au fost selectate mai putin decat ar fi trebuit deoarece acestea nu si-au laudat abilitatile atat de frecvent precum barbatii. In urma cercetarii, s-a constatat ca barbatii au fost mai dispusi sa-si exagereze competentele, lucru ce a condus la alegerea acestora ca lideri de grup.
„Faptul ca oamenii au tendinta de a se supraestima nu este deloc o surpriza”.
Multi oameni nu se simt deloc confortabil sa vorbeasca despre ei insisi, insa acestia ar trebui sa realizeze ca prezentarea calitatilor nu trebuie sa fie abuziva, ci cat se poate de profesionista.
Cercetarea a mai dus la un rezultat surprinzator: “campania” de autopromovare nu va avea niciun rezultat daca persoanele nu demonstreaza putin entuziasm la locul de munca.
Studiul a fost publicat in BusinessNewsDaily, conform cotidianului LiveScience.
Text: Andreea Popescu