Utilizarea laserului in tratamentele dentare a aparut cu preponderenta in ultimul deceniu. Datorita eficientei, preciziei si sigurantei de care da dovada laserul, putem sa spunem ca face parte din categoria tehnologiilor revolutionare ce prezinta avantaje pentru pacienti, dar si pentru medicul dentist.
Aparatele ce utilizeaza laserul sunt considerate tehnici de ultima generatie ce deschid o noua etapa in evolutia stomatologiei, oferind modalitati eficiente si precise in efectuarea tratamentelor dentare.
Laserul este capabil sa selecteze cu precizie tesutul bolnav si nu afecteaza tesuturile sanatoase, nu produce efecte termice tesuturilor din jur, fapt ce diminueaza mult durerea. Orice pacient (si chiar si medicul) isi doreste siguranta si confort in momentul tratamentului stomatologic. Tratamentul cu laser este, in momentul de fata, cel mai indicat si performant tratament in ceea ce priveste intretinerea si albirea dentara. Cariile, tesuturile bolnave sau depunerile de piatra dentara pot fi indepartate cu laserul.
Multi pacienti au fost relativ reticenti in ceea ce priveste utilizarea laserului in tratamentele dentare, insa rezultatele si-au spus cuvantul si ideile preconcepute au disparut. Fascicolul de lumina laser in functie de dozaj si concentratie poate indeparta tesutul dentar afectat de carie, realizand o “curatenie” si o igienizare a substantei dentare perfecta, lasand tesutul dentar pregatit pentru obturarea (plombarea) definitiva cu material dentar a cavitatii formate.
Laserul inlocuieste cu succes turbina (aparatul de tip freza) cu care se curata si se indeparteaza procesul carios. Nu face nici cel mai mic zgomot si nu streseaza fonic pacientul in timpul utilizarii in interventiile dentare. Laserul lucreaza silentios si curat.
Un avantaj atat pentru medic cat si pentru pacient este faptul ca nu intotdeauna e nevoie sa se foloseasca anestezicul sau alta varianta de anestezie locala fiindca laserul poate provoca senzatia de durere in momentul in care dintele afectat este sensibil la contactul cu apa, nu si in alte conditii. O mare parte dintre pacienti au declarat ca nu au simtit durere pe durata interventiei stomatologice, acest lucru castigand increderea pacientilor in terapiile asistate de laser. Tratamentele stomatologice cu laser sunt efectuate exclusiv de medici dentisti pregatiti si instruiti in acest sens. Medicii stomatologi urmeaza cursuri speciale inainte de a utiliza laserul in cabinet. Laserul nu determina efecte secundare atat timp cat este utilizat corect si fara excese.
Tratamentele cu laser au capacitatea de a pregati optim dantura pentru orice interventie dentara, in viitor fiind posibila cea mai eficienta abordare a unui tratament stomatologic. In prezent, utilizarea tratamentului cu laser in stomatologie este recomandata inclusiv pacientilor cu afectiuni cardiovasculare sau alte boli cronice.
Iata cateva din tratamentele dentare ce utilizeaza laserul:
– Albire dentara;
– Tratamente endodontice (sterilizarea canaliculelor dentinare);
– Tratamentul sensibilitatii dentare;
– Tratamentul cariilor dentare;
– Inflamatii gingivale;
– Parodontoze (in stadiile incipiente);
– Parodontite (in stadiile incipiente);
– Periimplantite;
– Frenectomii si frenoplastii;
– Tratamentul aftelor bucale;
– Tratamentul inflamatiei articulatiei temporomandibulare;
– Tratamentul leziunilor herpetice bucale;
– Indepartarea tumorilor benigne.
Utilizarea laserului in tratamentele stomatologice mai produce:
– Efecte bactericide puternice;
– Coagulare sangvina foarte buna;
– Diminuarea disconfortului si a inflamatiilor postoperatorii;
– Eliminarea suturilor dupa interventii chirurgicale;
– Regenerarea tesuturilor si vindecarea rapida.
Text: dr. medic stomatolog Realini Lupsa