Orice fumator stie ca reuntarea la acest viciu este o treaba dificla, care necesita multa vointa si o planificare atenta a strategiei. Pentru ca de cele mai multe ori chiar este nevoie de o intreaga strategie ca sa te poti lasa de fumat. Faptul ca acest viciu este legat de obiceiurile noastre cotidiene, dar si de starile noastre interioare, il face sa se lipeasca atat de tare de noi incat nu-l mai putem scoate din viata noastra. De aceea iti propunem un plan care te va ajuta sa te lasi mai usor de fumat.
1. Lasa-te de fumat atunci cand te simti bine!
Studiile au aratat ca ai sanse mai mari sa te lasi de fumat atunci cand te afli intr-o perioada fericita a vietii, decat atunci cand esti deprimat sau stresat.
2. Amana momentul!
Atunci cand simti foarte tare nevoia sa fumezi, incearca sa amani momentul cu un sfert de ora, timp in care sa incerci sa iti gasesti o ocupatie. Schimbarea rutinei te va face sa perturbi ritmul poftei de nicotina si te va ajuta sa preiei mai usor controlul.
3. Inlocuieste tigara cu alimente sanatoase!
In loc sa aprinzi o tigara, inlocuieste-o cu cateva nuci sau migdale sau, de ce nu, cu un morcov, un mar sau o tulpina de telina. Incearca ceva crocant si gustos!
4. Nu te pacali cu o tigara!
Creierul nostru ne joaca de multe ori feste pentru a primi ceea ce doreste, asa ca nu te pacali singur ca vei fuma doar o tigara si gata. Daca ai reusit sa te abtii cateva zile si apoi simti ca vrei sa fumezi neaparat o tigara, aminteste-ti ca e mai usor sa nu o fumezi decat sa ramai doar la una dupa ce ai simtit din nou gustul!
5. Evita factorii declansatori!
Fumatul este pana la urma un tabiet si nevoia de a fuma este legata de un anumit context, de anumite locuri sau momente ale zilei. Daca vrei sa te lasi de fumat, atunci evita pentru o perioada contextele in care obisnuiai sa fumezi. Identifica acele situatii si noteaza-le cu o saptamana inainte de a te lasa de fumat. Apoi incearca sa te tii departe de ele sau sa te tii ocupat cu altceva in contextul respectiv, in loc sa fumezi.
6. Invata tehnici de relaxare!
De multe ori simtim o nevoie acuta de a fuma in situatiile stresante. Tocmai de aceea, este foarte util sa inveti cateva tehnici de relaxare la care sa apelezi an loc sa fumezi atunci cand te simti coplesit de probleme.
7. Fa sport!
Activitatea fizica reduce pofta de fumat si in plus iti dstrage atentia de la acest obicei daunator. Fie ca alegi sa mergi la sala, sa faci sport acasa sau sa te plimbi prin parc, orice activitate fizica te va sprijini in incercarea de a renunta la fumat!
8. Exprima-ti emotiile!
In loc sa fumezi atunci cant te simti stresat sau ceva te-a deranjat, invata sa iti exprimi emotiile si sa le spui celorlalti ce te-a deranjat si ce simti in legatura cu ei.
9. Tine legatura cu persoane aflate in aceeasi situatie!
Ar fi de mare ajutor daca ai incepe acest demers alaturi de un prieten care vrea sa renunte si el la fumat, ca sa va puteti sprijini recipoc. Sau stai de vorba cu alte persoane care au reusit sa renunte la fumat, pentru a-ti impartasi experienta lor.
10. Aminteste-ti intotdeauna beneficiile renuntarii la fumat!
De fiecare data cand simti nevoia acuta de a fuma, scrie pe o hartie sau repeta cu voce tare motivele pentu care ai luat aceasta decizie si beneficiile minunate pe care le vei obtine in urmaa acestei reusite. Vei fi mai sanatos, iti vei reduce riscul de a face boli cardiovasculare sau cancer, vei avea rezistenta mai mare la efort, dar si mai multi bani in buzunar!
Farmacistii Catena recomanda produsele Ni-Quit+. Daca iti doresti sa renunti la fumat si sa-ti detoxifici organismul de nicotina, atunci cu siguranta vei fi incantata de plasturii antitutun Step 1 de la Ni-Quit+! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Bianca Badescu