Știai că există persoane care diversifică laptele în funcție de dispoziția pe acestea o au? De exemplu, acestea aleg laptele de ovăz sau soia, pentru că este elegant și în trend, de migdale când doresc să reducă zahărul, însă la cafea folosesc doar lapte de vacă.
Persoanele care fac astfel de schimbări și consumă în exces lapte degresat au mai observat că la anumite intervale de timp pielea lor suferă transformări, se înroșesc pe nas și în jurul acestuia. Tot mai multă lume crede că un consum crescut de lactate distruge pielea. Afirmații de genul: „laptele este rău pentru pielea ta” sau „bea apă pentru a-ți menține pielea sănătoasă” devin tot mai des întâlnite în limbajul de specialitate.
Dr. Joshua Zeichner, profesor în dermatologie și director de cercetare cosmetică la Spitalul Mount Sinai, spune: „Am descoperit că inflamația pielii și erupțiile acneice sunt asociate cu produsele lactate, în special cu laptele degresat. Credem că laptele degresat conține o cantitate mare de zahăr, precum și proteine din zer, care activează mesagerii ce stimulează glandele sebacee. Acest lucru înseamnă un ten mai gras și mai inflamat, ceea ce poate duce la erupții acneice.”
De ce laptele este responsabil de apariția acneei?
Să amintim un pic de proteina din zer, cea care pare să fie “vinovata”. Laptele este compus din două proteine: cazeină şi zer, cea de-a doua obţinându-se prin separarea cazeinei din lapte. Zerul este un subprodus normal, rezultat în urma fabricării brânzeturilor. După ce s-a filtrat şi purificat proteina produsă de zer, lichidul este transformat într-o pudră bogată în proteină de calitate şi lipsită de grăsime şi de lactoză.
„Proteinele din zer sunt amestecuri de aminoacizi esențiali cu un conținut scăzut de lactoză”, explică dr. Dermatolog și expert în problemele pielii, Corey L. Hartman. De acolo, această proteină poate crea un efect de tip domino. „Zerul crește producția insulinei (IGF-1). Astfel, insulina crește producția de ulei, ceea ce contribuie la apariția acneei.
De asemenea, declanșează producția de androgeni, a hormonilor de testosteron, care stimulează producția uleiului și provoacă acnee”, spune Hartman. Dr. Joyce Imahiyerobo-Ip, CEO la Vibrant Dermatology, mai observă că laptele de vacă conține cazeină – o altă proteină legată de IGF-1 – care produce un nivel crescut de progesteron, „care stimulează acneea dihidroxitesteronă în glandele sebacee umane.”
Pe de altă parte, nutriționistul de la Daily Harvest, Amy Shapiro, observă că, în timp ce hormonul IGF-1 se găsește deja în sângele nostru, vacile care sunt tratate cu hormonul pentru creștere a bovinelor (Recombinant Bovine Growth Hormone – RBGH) „tind să aibă niveluri mai ridicate de IGF-1”, deoarece RBGH-ul „stimulează producția de lapte prin eliberarea de insulină IGF-1.” De aceea există pe piață anumite lactate care au menționat pe etichetă: „fără RBGH”.
Cum rămâne cu laptele din ovăz?
Schimbarea tipului de lapte nu este, de asemenea, o metodă foarte bună pentru a scăpa de problemele pielii. Dr. Shapiro subliniază că, deși laptele alternativ ar putea să nu conțină cazeină, proteine din zer sau hormoni – „care pot ajuta la evitarea problemelor de piele și digestie”, cum spun și reclamele – pot conține alte substanțe, precum: xantanul, emulgatori, conservanți, caragenani și zahăr suplimentar. Acestea pot declanșa și probleme de digestie, nu doar de piele. „Când cumpărați lapte alternativ, recomand mai întâi să citiți etichetele ingredientelor”, spune specialistul. „Căutați să aibă lista de ingrediente mică, simplă, doar cu ingredienți de bază.”
Ai grijă de tenul tău cu gama Acnestil, de la Rilastil, pe care acum o găsești la ofertă!
Photo: Freepik
Text: Bettina Cristea