Anticorpii din laptele matern neutralizeaza virusul imunodeficientei umane (HIV) si ucid celulele infectate, potrivit celui mai nou studiu in domeniu. Conform studiului, laptele matern poate proteja impotriva transmiterii HIV pe cale orala. Mai mult de 15% dintre infectiile cu HIV apar la copii. Fara tratament, doar 65% din copiii infectati cu HIV vor trai la nastere si mai mult de jumatate vor ajunge la varsta de doi ani.
Desi, prin alaptare, cei mici sunt expusi la contaminare, cei mai multi sugari alaptati la san nu sunt infectati cu HIV, in ciuda expunerii prelungite si repetate. Pana in prezent, intrebarea daca laptele matern transmite virusul HIV sau lupta impotriva contaminarii nu a primit raspuns.
Acum, noile cercetari realizate de catre savantii de la Universitatea din Carolina de Nord Scoala de Medicina exploreaza acest paradox printr-un model uman, demonstrand faptul ca laptele matern are un puternic efect in uciderea virusului si protejeaza impotriva transmiterii HIV pe cale orala.
“Acest studiu ofera o imagine semnificativa a capacitatii uimitoare a laptelui matern de a distruge si preveni transmiterea virusului HIV”, a declarat dr. Victor J. Garcia, autorul principal al studiului si profesor de medicina la UNC Centrul de Boli Infectioase si Centrul de UNC pentru cercetare SIDA. “Aceasta descoperire prevede, de asemenea, piste noi pentru izolarea produselor naturale, care ar putea fi folosite pentru a combate virusul”.
Dr. Garcia si colegii sai au realizat studiul cu ajutorul unui calculator umanizat numit “BLT”, care este introdus in maduva osoasa umana, ficat si tesuturi in animale fara un sistem imunitar propriu. Soarecii umanizati cu BLT au un sistem imunitar uman pe deplin functional si pot fi infectati cu HIV in acelasi mod ca oamenii.
In cadrul studiului, cercetatorii au stabilit mai intai cavitatea bucala si tractul digestiv superior al soarecilor ce au aceleasi celule care afecteaza transmiterea orala a virusului HIV ca si la om si apoi a fost transmis virusul, prin intermediul acestor cai. Cand soarecii si-au alaptat puii cu laptele matern, virusul nu a putut fi transmis puilor. Acest lucru ar putea facilita in mare masura punerea in aplicare a unui singur program capabil sa vizeze practic toate grupurile de persoane cu risc ridicat de infectare cu HIV.
“Aceste rezultate arata ca laptele matern poate bloca complet transmiterea orala a ambelor forme de HIV, care se gasesc in laptele matern al mamelor infectate cu HIV: particule virale si celulele infectate de virus”, a declarat Angela Wahl, cercetator in laboratorul lui Garcia si autor principal al studiului.
In cele din urma, cercetatorii au studiat eficacitatea de preexpunere (PrEP) cu medicamente antiretrovirale pentru transmiterea pe cale orala a virusului.
Si de aceasta data, savantii au demonstrat ca PrEP este eficient impotriva transmiterii intravenoase, vaginale si rectale a HIV la soarecii cu BLT umanizat. In acest studiu, cercetatorii le-au administrat rozatoarelor medicamente antiretrovirale timp de sapte zile (3 zile inainte si 4 zile dupa expunerea la virus). In urma experimentului, acestia au gasit o protectie de 100% fata de transmiterea virusului. Aceste noi descoperiri importante pot duce la tratamente alternative, ce ar putea fi folosite in prevenirea transmiterii virusului.
“Niciun copil nu ar trebui sa fie vreodata infectat cu HIV, deoarece acesta este alaptat. Alaptarea ofera nutritie critica si protectie impotriva altor infectii.”
Studiul a fost publicat in PLoS patogeni.
Text: Andreea Popescu