La vremuri noi, „dusmani” vechi

Primavara ne aduce in fiecare an bucuria reinvierii naturii, insa orice schimbare de sezon pune presiune pe organism. Dupa o perioada in care ne-am petrecut mare parte din timp in spatii inchise, mai feriti de temperaturi variabile si alergeni, este posibil sa ne confruntam cu viroze, oboseala, dureri de cap sau alergii.
Vestea buna este ca, daca esti atenta la alimentatie si tii cont de cateva sfaturi pentru un stil de viata sanatos, poti preveni unele dintre cele mai comune probleme de sanatate ce pot aparea primavara.



Raceala

Daca petreci mult timp in frig, poti raci cu usurinta, experimentand simptome precum dureri de cap, tuse, stranut si febra, cu siguranta esti la curent cu „noutatile”. De obicei, cand se termina iarna, te astepti sa scapi de riscul de raceala, vazand soarele din ce in ce mai des pe cer si renuntand treptat la hainele groase. Dar sistemele noastre imunitare tind sa fie slabite dupa lunile de iarna, iar virozele sunt contagioase, astfel ca, pentru a te mentine sanatoasa, este important sa consumi alimente naturale, proaspete, cu multe vitamine si minerale, dar si sa te hidratezi din plin.

Herpes

Herpesul este un tip de infectie cauzata de virusul herpes simplex, care afecteaza buzele provocand blistere mici atat pe buze, cat si in jurul gurii. Avand in vedere ca primavara sistemul imunitar se reface dupa sezonul rece, riscul de manifestare a simptomelor herpesului creste. Episoadele pot dura pana la trei saptamani. Pentru a preveni pe cat posibil aparitia unui herpes, spala-te pe maini frecvent si evita sa imparti cu cei apropiati obiectele care vin in contact cu gura. Utilizarea cremelor antiinflamatoare poate impiedica dezvoltarea leziunilor care au aparut deja.

Alergii sezoniere

Alergia este o reactie exagerata si neintemeiata a sistemului imunitar care, dorind sa ne protejeze de polenuri sau mucegaiuri din flori, creeaza inflamatii la nivelul pielii, ochilor sau cailor respiratorii. Printre cele mai frecvente manifestari ale alergiilor, in perioada in care infloresc pomii si florile, se regasesc rinoconjuctivitele, crizele de astm sau urticaria. Medicamentele contra alergiilor au efecte mai bune daca le iei preventiv, cu cel putin doua saptamani inainte de inceperea primaverii. In plus, in casa poti folosi un purificator de aer.

Astenie de primavara

Potrivit unor studii, astenia de primavara este cauzata de scaderea concentratiei de beta endorfine din sange, acesti hormoni care induc o stare de bine si au o actiune calmanta. Organismul are nevoie de putin ragaz pentru a se adapta la noul sezon, iar intre timp ii poti oferi ajutor consumand alimente bogate in triptofan, un aminoacid care actioneaza ca un precursor de serotonina, cu efecte pozitive asupra starii de spirit. Alege oua, lactate, peste, legume, nuci, cerealele integrale si fructe precum ananas, mango, portocale sau grepfrut. De asemenea, poti practica sporturi usoare, yoga sau plimbari in parc.

Leziuni sportive

Si pentru ca am ajuns la capitolul miscare, primavara este anotimpul in care reincepem in forta sa ne bucuram de activitatile in aer liber. De la fotbal, tenis, baschet, jogging si pana la mersul pe bicicleta,  optiunile sunt diverse si atractive. Nu lasa entuziasmul sa te abata de la a-ti lua masurile de precautie necesare pentru a evita accidentarile si leziunile. Poarta echipament de protectie adecvat si fa-ti incalzirea inainte de a incepe antrenamentul. De asemenea, pastreaza cel putin o zi pe saptamana pentru repaos, pentru a-i oferi corpului posibilitatea de a se recupera.

Bolile renale

Primavara se constata o frecventa mai mare a anumitor afectiuni renale. Tinerii sunt mai afectati, deoarece sunt surprinsi adesea cu regiunea lombara neprotejata fata de frig. In consecinta, apar cistite sau asa-numitele nefrite la frig. De ce? Pentru ca atat vezica urinara, cat si rinichiul sunt vulnerabile la temperaturi scazute. Exista numeroase studii care au demonstrat cu certitudine ca mersul in picioarele goale si partea lombara descoperita induc spasmul in circulatia renala. Totodata, creste riscul infectiilor urinare mai ales la femei. Cistita este o afectiune dureroasa si suparatoare, care afecteaza vezica urinara. Pentru a evita infectiile cu bacterii, bea cat mai multe lichide si pastreaza zona genitala curata.

Text: Arabela Boboc