Scandalurile nu pot sta departe de Kim Kardashian, care a ajuns din nou in mijlocul unei controverse. Veteda americana de 38 de ani a reusit sa enerveze o mare parte a japonezilor, si nu numai, dupa ce si-a lansat o linie de lenjerie modelatoare, numita Kimono Solutionwear™.
Unde este problema?
Kimonoul este costumul national al Japoniei, iar folosirea numelui de catre Kim pentru lenjerie este considerata ofensatoare. In plus, Kim a depus deja cereri de inregistrare a marcii Kimono, in diverse combinatii, precum Kimono, Kimono Body, Kimono Intimates sau Kimono World. Piesele de imbracaminte pentru care s-a cerut inregistrearea variaza de la lenjerie clasica sau modelatoare, tricouri, dar si produse create din piele sau imitatie din piele precum, genti, portofele, lese pentru caini sau chiar biciuri! In momentul in care au aflat si de acest lucru, asiaticii s-au enervat, evident, si mai tare.
De altfel, tot scandalul a inceput dupa o postare a lui Kim K. pe Instagram, dar si pe alte retele de socializare, in care anunta cu mandrie lansarea unei linii de lenjerie modelatoare: „In sfarsit, pot sa impartasesc cu voi acest proiect la care lucrez de un an. Am o pasiune pentru acest subiect de 15 ani. Kimono este creatia mea pentru lenjerie modelatoare si o solutie pentru femei care chiar functioneaza”.
Kim vs. japonezi
Ce a urmat dupa aceasta postare a fost probabil o surpriza pentru Kim, ale carui conturi de socializare au fost pur si simplu „atacate” de internauti furiosi.
„Ar trebui sa iti folosesti mai mult creierul si sa nu insulti aceasta mare natiune straveche cu astfel de lucruri ridicole, nici macar nu stii cum sa alegi un nume bun”, a scris unul dintre japonezii suparati.
Miscarea #KimOhNo
Asa cum era de asteptat, initiativa vedetei americane s-a viralizat in continuare, astfel aparand, pe langa multimea de postari, si hashtag-ul #KimOhNo, iar unele dintre mesaje au facut deja inconjurul lumii:
„Wow, @KimKardashian. Multumesc pentru ca ai macelarit cultura japoneza! Cultura mea nu este locul tau de joaca. Nu ai niciun fel de respect pentru cei care nu fac parte din familia ta, nu-i asa? In cei 15 ani cat ai dezvoltat acest proiect, nu ai putut sa gasesti un consilier cultural?”, scrie o asiatica revoltata.
Conform New York Times, in controversa a intrat chiar si un designer de kimonouri, care a declarat: „Obiectez puternic impotriva faptului ca Kim Kardashian isi numeste marca de lenjerie kimono si, in plus, ca vrea sa o inregistreze ca marca. Istoria kimonoului in Japonia este de 1225 de ani!”.
Pe langa mesajele in engleza, conturile de socializare ale controversatei Kim sunt pline de mesaje manioase in japoneza, dar si de poze cu kimonouri originale, adaugate de utilizatori. In plus, o petitie a fost semnata impotriva initiativei lui Kim, semnata pana acum de aproximativ 25.000 de persoane.
Kim nu da inapoi
Dupa acest adevarat razboi online, Kim a reactionat intr-un comunicat trimis catre The New York Times. Asa cum era de asteptat, nu pare insa dispusa sa renunte la idee, chiar cu riscul de a-i supara in continuare pe multi.
„Inteleg si am un respect profund pentru importanta kimonoului in cultura Japoneza si nu am niciun plan sa creez si sa pun in vanzare articole care sa semene sau sa dezonoreze in vreun fel imbracamintea japoneza. Am luat decizia de a-mi numi compania Kimono, nu pentru a-i lua sensul din cultura japoneza ci ca sa intaresc frumusetea si detaliile care sunt parte ale acestui costum. Depunerea unei marci comerciale este o identificare care imi va permite sa folosesc cuvantul pentru liniile mele de imbracaminte, dar asta nu restrictioneaza pe nimeni sa creeze kimonouri sau sa foloseasca acest nume, atunci cand se referea la imbracamintea traditionala”, a declarat Kim.
Ce este kimonoul, subiectul controversei?
Un simbol al culturii japoneze, kimonoul este costumul national al Tarii Soarelui Rasare. Conform wikipedia.org, este considerat unul din cele mai rafinate costume naționale din lume si este folosit cu ocazia festivalurilor importante și ale evenimentelor formale. Kimonoul este realizat din piese multiple de material, sub forma literei T. Tivul ajunge la glezene, iar manecile sunt lungi și largi. Aceasta piesa traditionala japoneza este, in general, înfășurata în jurul corpului având tot timpul partea stângă peste cea dreaptă, cu exceptia inmormantarilor. O centura numita obi, legata la spate, completeaza imbracamintea. Vestimentatia este purtata in general cu incaltaminte geta sau zōri, dar si cu tabi, sosete japoneze.
Tu ce parere ai? Ar trebui sa renunte Kim la numele de kimono sau ar trebui sa ii ignore pe contestatari?
Text: Alin Claudiu Popescu