K.O. alergiilor de primavara!

KO_Alergiilor_de_prmavara_-_Principala

Primavara ne place, ne bucura vazul, ne incanta auzul, iar soarele delicat si zilele lungi ne imbie la plimbari prin natura. Daca, pentru unii, acesta este un peisaj mult visat, pentru cei care se confrunta cu alergii este o adevarata teroare sa iasa in aer liber. In aceasta perioada, pomii infloresc si imprastie polenul, principalul responsabil de declansarea alergiilor de primavara. Ei bine, sa stati ascunsi in casa cu siguranta nu este o solutie, asa ca va invitam sa aflati cum sa traversati aceasta primavara fara a va impiedica de alergiile-i specifice.



Ce este alergia de primavara si de ce apare

Alergia este reactia de aparare a organismului atunci cand in contact cu acesta intra anumite substante pe care nu le tolereaza, numite alergeni. Acestea sunt, in mod normal, inofensive, insa sistemul imunitar al anumitor persoane nu le recunoaste ca atare si astfel corpul declanseaza mecanisme ajutatoare care sa elimine substanta considerata periculoasa. Alergiile pot fi de primavara sau de vara, iar principala cauza, pe langa componenta genetica, este polenul florilor, mai rar praful, mucegaiul sau intepaturile de insecte. Acestea apar cu precadere in randul copiilor si al adolescentilor, adultii fiind mai putin afectati.

Cum se manifesta alergiile

Desi simptomele sunt usoare, cand se repeta, devin destul de suparatoare si obositoare pentru organism. Stranutul, ochii inlacrimati, congestia cailor nazale sau secretia nazala abundenta, tusea, urticaria si mancarimea la nivelul pielii sunt manifestarile clasice ale alergiilor. De notat ca persoanele alergice sunt mult mai predispuse aparitiei sinuzitelor, bronsitelor, rinitelor si chiar astmului. Pe de alta parte, persoanele mai sensibile, in contact cu anumiti alergeni, pot suferi soc anafilactic, iar acesta poate fi mortal, motiv pentru care, daca observati oricare dintre simptomele de mai sus, ar fi recomandat sa mergeti la medicul alergolog pentru a va efectua niste teste.

Cum te feresti de alergeni

KO_Alergiilor_de_prmavara-_Secundara

Daca stiti exact la ce substante sunteti alergici, atunci va fi mai usor sa preveniti reactiile adverse. Este important sa evitati iesirile in mijlocul naturii atunci cand vantul bate puternic si sa amanati plimbarile de dimineata, caci nivelul de polen in aer este foarte mare in aceasta perioada. Purtati masti speciale pe care le puteti cumpara de la farmacie, care sa va protejeze caile respiratorii, si evitati orice fel de activitate solicitanta in aer liber. De asemenea, tineti cont ca aerul de afara va ajunge si in casa, iar geamurile ferecate nu va apara in totalitate. Specialistii recomanda filtrele de purificare a aerului din locuinta care au rolul de a-l curata de bacteriile si microorganismele ce pot inrautati reactia alergica. Totodata, nu stati in casa cu hainele cu care ati umblat afara. O atentie deosebita trebuie sa o aiba femeile insarcinate, cu atat mai mult cu cat studiile atentioneaza ca 20% din viitoarele mamici dezvolta alergii pe timpul sarcinii. Astfel, orice simptom resimtit trebuie verificat, deoarece alergiile netratate pot avea efecte grave asupra fatului, putand conduce la deces.

Tratament antialergic

Socul anafilactic sau orice alta reactie ciudata a organismului care provoaca dificultati de respiratie trebuie tratata ca situatie medicala de urgenta. Pe de alta parte, tratamentul antialergic trebuie sa fie prescris de catre medicul alergolog si acesta poate consta in administrarea antihistaminicelor sau intr-un tratament pe termen lung de desensibilizare la alergenul care provoaca neplaceri. Concomitent cu tratamentul clasic, se poate apela si la tratament homeopat sau natural. Astfel, ceaiul de urzica si vitamina C au efect antihistaminic, ceaiul de musetel calmeaza inflamatia ochilor, iar menta are efect decongestionant asupra cailor respiratorii. Pentru intarirea sistemului imunitar si ameliorarea simptomelor alergice, la inceput de primavara, se recomanda o cura cu argila, echinacea sau usturoi.

Text: Madalina Manole