Frunzele contin ulei volatil bogat in mentol, tanin si substante amare. Infuzia facuta din frunze are actiune linistitoare asupra durerilor de stomac, calmand spasmele. Este un bun medicament in tulburarile digestive si hepatice, avand insusirea de a mari secretia bilei.
Contribuie la eliminarea calculilor renali si hepatici. Se recomanda in tratamentul diareei pentru proprietatile sale astringente, antiseptice si antispasmodice.
Datorita mentolului, ceaiul consumat rece si in cantitati mici calmeaza varsaturile atat la sugari cat si la adulti. Dupa unii cercetatori, acest ceai fortifica sistemul nervos, redreseaza functiile stomacului, ajuta la dezintoxicarea organismului prin diureza si transpiratia pe care le produce.
Sub forma de cataplasme reci, aduce alinare in durerile de cap. In stari de debilitate se recomanda bai intaritoare cu frunze de izma. Actiunea reconfortanta a izmei se mareste daca i se adauga roinita, cimbrisor si flori de tei. Uleiul calmeaza durerile reumatice si mancarimea pielii provocata de urticarie.
Folosit in apa rece, se obtine o excelenta apa de gura; folosit in apa fierbinte, va fi de un real ajutor in starile gripale, manifestate prin laringita urmata de raguseala.