Dispare cand ti-e lumea mai draga si apare cand nici nu te mai astepti? Iar ”dusurile” calde si reci se repeta la infinit? Nu reusesti sa intelegi ce vrea de la tine si de la relatia voastra? Iti scapa printre degete de fiecare data cand esti aproape sa il prinzi? Ce este in spatele acestui comportament bizar si ce este de facut cand te alegi cu un iubit nehotarat”?
Barbatul nehotarat si relatia vesnic neimplinita
Unele dintre voi ati citit ”Fiul risipitor”, cartea lui Radu Tudoran care a inspirat acest titlu si care la randul ei a fost inspirata de cunoscuta parabola a fiului risipitor. Viata personajului principal al cartii, Eva, este marcata de un barbat fara nume, fiul risipitor, iubitul ratacitor care o abandoneaza in nenumarate randuri numai pentru a se intoarce iar si iar la ea, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Parasita brusc si brutal de fiecare data si nefiind lasata sa se stabilizeze sufleteste, Eva trece de la dragoste la ura, resentimente si frustrari. Oricat de neverosimila ar parea aceasta poveste, sunt multe cazuri in viata reala in care femeile intalnesc astfel de barbati. Si desi o relatie cu un etern nehotarat devine repede chinuitoare, multe femei accepta reintoarcerile lui pentru ca spera intr-o schimbare sau pentru ca un astfel de comportament le intriga si le creeaza confuzie, facandu-le sa ramana acolo pentru a rezolva misterul.
In spatele fiecarui barbat bizar sta o copilarie traumatizanta
O relatie cu un om care se joaca cu mintea si cu inima ta nu este o relatie sanatoasa, pentru ca ii lipseste echilibrul, stabilitatea si increderea. Intr-o relatie normala nu trebuie sa ai parte tot timpul de schimbari bruste de atitudine ale partenerului, care sa-ti dea insomnii, stres si nervi.
Un astfel de barbat, care nu reuseste sa se stabilizeze este de obicei speriat de ideea de atasament emotional. Desi isi doreste intimitate in relatii, de fiecare data cand pare sa se apropie de acest punct, se sperie si fuge. De aceea, dupa un moment frumos petrecut impreuna, in care v-ati inteles bine si v-ati apropiat, a doua zi un astfel de barbat se preface ca nici nu te mai cunoaste. Iar acest tip de comportament isi are originea cel mai probabil intr-o relatie complicata pe care el a avut-o in copilarie cu parintii sai sau cu alte persoane din mediul sau. Atunci cand copilul mic a fost separat de mama sau a avut o mama rece, care nu i-a indeplinit nevoile sale si nu i-a dat incredere in mediul inconjurator, a crescut intr-o atmosfera de instabilitate sau din contra, atunci cand mama sau tatal au fost prea intruzivi, neoferindu-i copilului intimitate, copilul devenit adult dezvolta o personalitate schizoida. Pe acest fond, copilul incearca se devina invulnerabil, iar metoda pe care o gaseste este de obicei izolarea afectiva de lume. Si pentru ca nu-si poate impiedica sentimentele sa apara, acesta invata sa le ascunda si sa le controleze.
Cand teama de apropiere este mai mare decat dorinta de iubire
Este foarte greu sa ai o relatie cu un astfel de om, la care teama de apropiere este foarte pronuntata. Atunci cand iubeste si este iubit se simte in pericol. Desi are o dorinta mare de apropiere, de iubire, isi simte independenta amenintata de fiecare data cand se deschide in fata femeii pe care o doreste, pentru ca simte ca devine vulnerabil. Iar acest lucru ii explica acel comportament de tip aparitie-disparitie. O relatie cu un astfel de om nu se poate lega pentru ca ii lipseste empatia si se tine tot timpul la distanta din punct de vedere emotional. De multe ori, acesti barbati sunt aventurierii care au relatii de foarte scurta durata cu nenumarate femei, relatii care se bazeaza in general pe satisfacerea nevoilor sexuale. Paradoxal, un schizoid care este in general rece, poate fi si extrem de gelos. Deoarece nu se simte demn de a fi iubit, lupta mereu cu rivali reali sau imaginari pe care ii considera capabili de mai multa iubire.
Pentru ca ii este frica sa se lege, sa se aseze la casa lui si sa devina atasat de o femeie, un barbat de tipul acesta se casatoreste foarte greu sau niciodata. Iar cand problema este atat de adanca, foarte rar se poate rezolva. In primul rand este nevoie ca el sa recunoasca lipsa de normalitate a comportamentului sau si sa vrea sa apeleze la terapie, pentru a descoperi sursa problemei si pentru a reusi sa se schimbe. Nimeni altcineva in afara de el nu-i poate rezolva angoasa de apropiere. De aceea, nu prea are rost sa stai langa un astfel de barbat, tot sperand ca se va schimba sau ca dragostea ta il va face in sfarsit sa se stabilizeze. Dovezile tale de iubire nu vor fi niciodata suficiente pentru el, iar tu vei incepe sa acumulezi frustrari peste frustari. Si cine are de pierdut toata viata in incercarea de a rezolva problemele de-o viata ale altcuiva?
Text: Bianca Badescu