Cassava este o leguma originara din America de Sud, unde poarta denumirea de yuca, care, de curand, a aparut si pe rafturile supermarketurilor din Romania. Partea fascinanta si ironica, totodata, a acestei plante este ca, desi aduce numeroase beneficii sanatatii, consumata necorespunzator, devine extrem de toxica pentru organism, putand cauza chiar si moartea!
Beneficiile legumei cassava pentru sanatate
Cassava face parte din familia cartofului; prin urmare, este o sursa importanta de amidon, carbohidratii din componenta sa oferind intre 40 si 80% din doza de energie necesara organismului. Este un aliment foarte sarac in grasimi, ceea ce-l face ideal in curele de slabire, si foarte bogat in proteine si fibre, contribuind eficient la scaderea trigliceridelor si, implicit, a colesterolului „rau” din sange. De asemenea, cassava actioneaza benefic la nivelul sistemului nervos, anihiland stresul, inlaturand simptomele depresiei si imbunatatind starea pacientilor diagnosticati cu Alzheimer. Pe de alta parte, consumata corespunzator, invinge sindromul colonului iritabil, amelioreaza gastrita si regleaza ritmul cardiac si presiunea arteriala. Contine o cantitate mare de vitamina K cu rol in construirea masei osoase si in combaterea osteoporozei, vitamina C, complexul vitaminelor B si o cantitate considerabila de zinc, magneziu, cupru si potasiu. Toate acestea o fac aliata a parului si pielii frumoase, dar si un combatant de exceptie in lupta cu furunculele, diareea, gripa si conjunctivita. Cassava nu contine gluten, deci poate fi consumata cu incredere si de persoanele care au intoleranta la aceasta proteina.
Atentie! Cassava cruda este toxica!
Oricate beneficii ar avea pentru sanatate, aceasta leguma cu gust dulce-acrisor este toxica daca este consumata in stare cruda, deoarece contine o cantitate insemnata de cianuri. Ingerata in cantitati mici poate provoca ameteli, voma, diaree, dureri de stomac si scaderea tensiunii arteriale, iar in cantitati mari poate provoca de la dereglari hormonale si probleme neurologice pana la paralizie si chiar moarte.
Cum trebuie preparata cassava
Cassava trebuie curatata de coaja, taiata in felii mai mici si spalata bine. Apoi trebuie pusa la fiert in apa pana cand se inmoaie si devine comestibila. O alta reteta foarte gustoasa presupune taierea legumei pe lung, cat sa semene cu niste bete, si prajirea sa in ulei de masline.
Text: Madalina Manole