Invinge-ti teama de a vorbi in public

1ashutterstock_17407531In viata, sunt foarte multe situatiile in care este nevoie sa vorbesti in public, in fata a 10, 100 sau chiar 1000 de persoane. Fie ca discutam despre examenele pe care le ai de trecut sau despre job, teama de a vorbi in public nu ar trebui sa fie nicidecum un impediment in ceea ce ti-ai propus sa obtii si, deopotriva, sa demonstrezi.

Teama de a vorbi in public se mai numeste si glosofobie, iar starea provocata de aceasta frica iti face genunchii sa tremure, vocea sa ti se subtieze si ideile sa ti se invalmaseasca pur si simplu in minte. Desi, gandind la rece, nu ti se poate intampla absolut nimic rau daca prin absurd ai sa te incurci sau ai sa uiti ceva, gandul ca toti ochii  critici vor fi atintiti spre tine iti cauzeaza o senzatie de anxietate, de gol in stomac.

Neincrederea in sine – principalul dusman

Daca ai un examen de dat in fata unei comisii, fii principalul tau sustinator. Priveste partea plina a paharului si, daca esti bine pregatit, nu ai de ce sa iti faci griji. Acapareaza atentia profesorilor cu exemple proprii, vorbeste liber, detasat, nu te lasa intimidat de varsta sau de pregatirea lor si incearca sa nu inveti totul pe dinafara, ci sa gandesti logic. Altfel, risti ca o simpla intrebare adresata de catre comisie sa te incurce, incat nu ai sa mai poti urmari firul propus.

Pozitia ta trebuie sa fie aceeasi cu cea a persoanelor in fata carora trebuie sa vorbesti si intotdeauna trebuie sa fii constient de puterile tale. Nu te subestima si nu te inspaimanta daca gresesti. A gresi este omeneste, nu este absolut nicio tragedie, insa incearca sa repari eroarea facuta, publicul va aprecia asta. Niciodata nu vei reusi sa multumesti pe toata lumea, insa atitudinea ta trebuie sa fie aceea a unui invingator.

La job, incearca sa eviti prezentarile de genul PowerPoint daca nu este absolut necesar sa iti condimentezi prezentarea cu imagini sau informatii suplimentare. Sintetizeaza ceea ce vrei sa spui, nu te lungi pentru ca risti sa plictisesti auditoriul. Poti sa folosesti diferite trucuri, precum un flipchart, pe care sa punctezi diferite lucruri daca simti nevoia. Te poti opri din discurs daca vrei, pentru a bea un pahar cu apa si pentru a-ti calma respiratia. Gesturile nu trebuie sa iti tradeze in niciun fel starea de neliniste pentru ca, brusc, vei deveni neinteresant.

 

Relaxeaza-te… si zambeste

 

Nu iti incepe niciodata discursul gandindu-te ca vei da gres din prima clipa. Relaxeaza-te, respira adanc si zambeste-le persoanelor care te asculta. Nu pierde niciodata contactul vizual cu publicul, o fata prietenoasa te poate ajuta sa depasesti momentul. Incearca sa faci o  mica repetitie inainte, acasa, in fata oglinzii, pentru a te putea analiza. Daca situatia iti permite, realizeaza un dialog cu ceilalti, o parere noua este intotdeauna bine-venita.

Doar prin exercitiu vei deveni din ce in mai bun si mai bine pregatit, iar starea de trac este destul de comuna in randul oamenilor. Ea poate fi invinsa daca iti vei acorda mai mult credit si daca iti vei stabili corect obiectivele. Exercitiul garanteaza reusita!

 

Text: Ruxandra Raica