Nu stiu daca muncim mai mult decat parintii sau bunicii nostri, dar in orice caz, muncim sub presiunea timpului, in conditii de concentrare psihica intensa, intr-un cadru in care cele 24 de ore ale unei zile nu mai ajung, cu certitudine. Astfel, nu-i de mirare ca suntem permanent obositi si stresati, chiar si in zilele in care dormim suficient si nu avem probleme prea mari. A devenit un stil de viata pe care trebuie sa il modificam… sau macar sa ne tratam la timp cu suplimente mineralo-vitaminice.
Oboseala, stresul… iata cuvinte pe care le intelege si, din pacate, le resimte orice om in ziua de astazi. Nu stiu daca muncim mai mult decat parintii sau bunici inostri, dar, in orice caz, muncim altfel, sub presiunea timpului, in conditii de concentrare psihica intensa, intr-un cadru in care cele 24 de ore ale unei zile nu mai ajung cu certitudine.
Iar noi, cele de sex feminin, lucram cu siguranta cel putin doua “norme” pline: atat la serviciu, cat si acasa…Sa adaugam si faptul ca tipul de solicitari zilnice s-a schimbat, dominand efortul psihic si suprasolicitarea functiilor cognitive, in detrimentul efortului fizic, care este, de cele mai multe ori, minim.
Ei bine, pe acest fundal ingrijorator se pune o intrebare: ne pot ajuta elementar mineralele in lupta cu oboseala si stresul?! Raspunul este pozitiv: desigur, nu ca “arme” exclusive, ci in cadrul unui trai sanatos, in care ne alimentam adecvat, dormim suficient, incercam sa nu facem excese de niciun fel si ne supunem unui regim de activitate fizica corespunzatoare varstei si necesitatilor noastre. Cu certitudine, mineralele sunt aliati pretiosi ai sistemului nostru nervos. Exista minerale de care avem nevoie in cantitate mare- macroelementele si minerale nu mai putin importante, dar de care avem nevoie in cantitati mai mici-oligoelementele. Toate ne sunt asigurate de o alimentatie indestulatoare.
Cat de importante sunt mineralele in lupta cu oboseala?
Problemele apar atunci cand reducem aportul alimentar, in incercarea cat se poate de coerenta de a ne armoniza aportul caloric cu necesitatile energetice mici, legate de traiul sedentar. Mai precis, o doamna care consuma 1100-1400 de kilocalorii pe zi (uneori si mai putin) poate fi o victima a carentelor minerale, carente care pot cauza sau macar potenta efectele negative ale stresului. Chiar si senzatia de oboseala in sine poate avea la origine un fenomen carential, usor de corectat dupa identificare, prin administrarea unor suplimente mineralo-vitaminice.
As vrea sa se retina ca toate bioelementele, toate elementele minerale cu rol in metabolismul uman sunt compusi esentiali, depindem de aportul lor prin intermediul alimentelor. Dintre bioelementele cu rol in adaptarea si functionarea sistemului nervos central, unul dintre cele mai importante este magneziul. O alimentatie redusa caloric are foarte des drept consecinta o carenta de magneziu. Mai mult, stresul, prin eliberarea de cateholamine, creste necesarul de magneziu. Oboseala cronica, depresia, anxietatea sau comportamentul agresiv sunt probleme in care este implicata uneori carenta de magneziu. Si deficitul de fier poate determina, direct sau prin intermediul anemiei pe care o provoaca, oboseala si scaderea performantelor psiho-intelectuale. Seleniul, cu rol antioxidant important, inclusiv la nivelul sistemului nervos, zincul, prezent in cantitati importante in creier sunt alte doua elemente minerale, a caror deficienta ne poate diminua rezultatele activitatii zilnice si poate amplifica impactul stresului si al oboselii.
In concluzie, din alimente sau suplimente, asigurarea elementelor minerale reprezinta o prioritate intr-un trai sanatos, in care impactul stresului si al suprasolicitarii trebuie minimalizat cu orice pret.
Text: Corina Zugravu
Specialist Igiena alimentatiei si nutritie