Invataturile pe care sportul le ofera gratis copiilor

sportDat fiind ca obezitatea infantila a devenit un subiect atat de discutat in zilele noastre, dar si pentru ca numarul copiilor cu probleme de greutate este in continua crestere, se pare ca activitatea fizica nu a fost niciodata mai necesara. Copiii care fac sport nu vor beneficia doar de avantajele acestuia, ci vor primi si lectii valoroase care ii vor ajuta pentru o viata intreaga.

Copiii care fac sport invata repede conceptul de sportivitate. Oponentii isi agita mainile inainte de a incepe un meci. Jucatorii isi dau mana dupa terminarea meciului. Mesajul pe care antrenorii incearca sa il transmita prin aceste lucruri este acela de a respecta echipa adversa la fel cum o respecta pe a lor. Castigarea unui meci este, intr-adevar, un obiectiv demn, dar cu limita. Adversarii care ranesc jucatorii celeilalte echipe intentionat, cei care vorbesc urat sau care batjocoresc coechipierii au o atitudine dezonoranta in orice sport. Chiar si adultii, uneori prinsi in adrenalina castigului, trebuie sa fie acolo pentru a le reaminti copiilor despre cat de importante sunt onoarea, corectitudinea si respectul fata de adversarii lor, indiferent de culoarea pe care o au, din ce cultura fac parte sau ce tricouri poarta.

 

Artele martiale necesita atentie, multa atentie la ceea ce instructorul zice si arata. Copiii trebuie sa invete repede comenzile date de catre instructor. Copiii care fac sport invata in mod inevitabil disciplina, ascultarea si, in cele din urma, executarea ordinelor date de catre antrenor. Mai important decat atat, copiii isi dezvolta o autodisciplina si invata sa-si controleze impulsurile, emotiile si comportamentul pentru binele echipei.

 

Un jucator de baschet, chiar daca este tentat sa arunce instinctiv la cos, el nu o face daca stie ca un coechipier are o sansa mai buna decat el de a inscrie. Impingerea la limita in conditii de stres, daruirea celuilalt, sansa ta sunt atributele sportului pe care orice copil care se alatura unei echipe le invata pentru a-si consolida corpul si mintea, pentru a atinge maretia fizica. Niciun jucator de fotbal sau de baschet nu poate sari sau jongla eficient pe teren fara un grad ridicat de practica, dedicare si determinare.

 

Nu exista “eu” in echipa. Copiii aud aceste expresii si isi dau seama ca munca in echipa este unul dintre cele mai importante aspecte ale oricarui sport. Copiii invata sa comunice si sa interactioneze verbal si fizic pe teren. O echipa nu poate reusi doar cu unul sau doi jucatori. Chiar daca, pentru intemeierea unei echipe, este nevoie de mai multi copii, fiecare membru trebuie sa demonstreze o cantitate rezonabila de aptitudini si competente.

 

Victorie vs pierdere. Nimanui nu ii place un castigator care se lauda si care ii face pe adversarii sai sa para niste ratati. Chiar daca cei mici isi doresc sa castige, lucru pentru care sunt sustinuti si incurajati de antrenorii si parintii lor, mai important decat castigul este fair-play-ul atunci cand meciul se termina. Plansul sau refuzul de a-i felicita pe cei din echipa castigatoare nu sunt doar comportamente copilaresti, ci sunt si nesportive. Onestitatea, integritatea si fair-play-ul se intalnesc in viata de zi cu zi la fel de mult ca si pe terenul de sport.

 

Text: Oana Mircea