Vin momente in viata cand anxietatea, frustrarea si depresia se declanseaza toate dintr-odata si nu mai stii incotro sa o iei. Desi unele dintre noi, ce-i drept, putem simti mai profund aceste trairi neplacute, comparativ cu altele, acestea ne dau peste cap intreaga existenta. Sunt acele momente in care nu mai stii ce vrei de la viata, in care cazi intr-o melancolie profunda din care nu mai poti iesi sau intr-o depresie care te face sa uiti sa mai traiesti, sau chiar mai rau, de ce traiesti.
Aceste trairi nu ar trebui sa apara niciodata, la niciuna dintre noi, dar… asta este cursul universului si nu ne putem impotrivi. Tot ceea ce putem face este sa fim atente in momentul in care aceste stari negative ne cuprind pentru a le putea opri la timp si pentru a nu le lasa sa se instaleze inauntrul nostru.
- Opreste starile negative sa prinda viata!
Inainte de a-ti lasa mintea sa o ia razna si frustrarea, anxietatea, stresul, depresia sa-si faca cuib un sufletul tau, opreste-te un minut, inchide ochii si respira profund. Apoi, distrage-ti atentia singura spre orice alt lucru sau amintire placuta din viata ta. Concentreaza-te pe aceste parti si, treptat, vei simti cum tensiunea isi va pierde din putere, aducandu-te inapoi la o stare relaxata.
- Identificarea emotiilor negative
Te simti furioasa, jenata sau iti este rusine de ceva ce ai facut? Indiferent de emotie, nu te judeca pentru aceasta. Este de inteles ca, intr-un anumit moment, sa mai ai si astfel de trairi negative. Fie ca te-a enervat un coleg, sau ca ai ti-ai pus sutien negru la bluza alba transparenta si te simti rusinata de acest lucru, trebuie sa stii cand sa opresti aceste ganduri negative. Nu mai lasa negativismul sa iti invadeze gandurile. Bun, te-ai certat cu colegul tau, asta nu-i un motiv sa fii suparata sau trista toata ziua. Incearca ca, dupa fiecare cearta, sa tragi aer in piept si sa expiri in timp ce numeri pana la 10 in gand. Crede-ma ca aceasta este cea mai buna tehnica de relaxare si de revenire la starea initiala pe care ai avut-o inainte de acel mic incident, adica una pozitiva.
- Denumirea starilor
Cand oamenii de stiinta de la Centrul UCLAs Brain Mapping le-au dezvaluit subiectilor participanti fotografii ale unor fete speriate sau furioase, s-a intensificat activitatea neuronala care semnala sentimentul de teama. Cu toate acestea, atunci cand participantii au fost rugati sa descrie expresiile faciale din imagini folosind doar un singur cuvant, activitatea lor cerebrala a scazut si a fost transferata in regiunea cortexului prefrontal care este localizat in lobul frontal al creierului. Este, de asemenea, regiunea in care apare controlul impulsului. Aceasta parte a creierului ne aminteste ca totul este in regula atunci cand ne aflam in mijlocul haosului. Prin urmare, denumirea emotiilor te poate ajuta sa recunosti emotia pe care o ai, facandu-te astfel sa te simti mai putin coplesita de ea.
- Ia atitudine cand cazi pe ganduri!
Cele mai multe dintre noi nu ne dam seama de momentele in care cadem pe ganduri sau de cele in care ne uitam fix la un obiect fara sa mai auzim sau sa vedem altceva in jurul nostru. Aceasta traire se numeste melancolie. Este exact sentimentul de care nu ai nici cea mai mica nevoie indiferent de momentele prin care treci. Nu stiu daca este o stare mai coplesitoare ca aceasta. Tocmai de aceea, pentru a evita intrarea in melancolie, schimba-ti directia ochilor spre un alt obiect din camera sau uita-te pentru un minut spre fereastra si apoi reia activitatea. Daca vei invata sa te concentrezi pe aceste experiente placute, vei reusi sa iti activezi fericirea legata de neuroni, care vor spori placerea asteptarii unor timpuri mai bune!
Pentru a spori receptivitatea, poti apela la toate simturile tale. Nu te uita doar la flori, ci si miroase-le! Nu te uita doar la apus, ci simte cu toata fiinta ta briza racoroasa de primavara! Savureaza o ceasca de ceai de levantica in timp ce te uiti pe fereastra! Bucurandu-te mai des de aceste momente placute, iti vei ajuta creierul sa integreze mai usor experienta senzoriala in memorie.
Text: Andreea Popescu