Daca ne dorim o viata armonioasa, atunci trebuie sa ne asiguram un ritm corect si in interiorul nostru prin cunoasterea bioritmului organelor noastre interne. Vechii intelepti chinezi cunosteau orarul de functionare al organelor si il foloseau in avantajul lor.
Organismul isi trimite intreaga energie catre anumite parti ale sale, la un moment dat al zilei. Desi chinezii stiu acest lucru de mii de ani, in zilele noastre s-a demonstrat stiintific ca cine nu respecta si tulbura repetat ritmul interior se imbolnaveste mai des si mai repede. Johanna Paungger si Thomas Poppe, in cartea “Aus eigener Kraft”, fac o descriere amanuntita a ritmului functiilor organelor noastre interne.
In primul rand trebuie sa stim ca fiecare dintre organele corpului are o activitate maxima timp de 2 ore pe zi. In functie de orele in care un anumit organ functioneaza la capacitate maxima, putem sa ne construim un ritm de viata sanatos.
Dimineata, cel mai intens functioneaza organele digestive: stomacul (7:00- 9:00), splina si pancreasul (9:00-11:00). Invatam de la animale sa ne trezim incet, relaxandu-ne corpul si intinzandu-ne membrele, incepand o noua zi fara graba. Asadar, ar fi bine sa ne trezim putin mai devreme decat o facem de obicei pentru a fi linistiti inainte sa luam in piept tot ceea ce avem de rezolvat in ziua respectiva. Ar trebui ca in acest interval sa ne programam micul dejun, iar dupa ora 9 sa limitam consumul de dulciuri.
Cand stomacul are activitatea maxima, absorbtia la nivelul acestuia este cea mai buna si atunci ar trebui luat micul dejun. In schimb, intre orele 9-11 dimineata si noaptea stomacul are activitate minima si tot ce mancam se tranforma in toxine, nedigerandu-se mancarea corespunzator.
In intervalul de activitate al pancreasului (9.00 – 11.00) este recomandat tratamentul pentru diabetici, administrarea insulinei.
Intre 11:00-13:00, inima este in plina activitate si trebuie sa evitam consumul mare de energie care ar rezulta in urma unei mese copioase. Pentru ca intre orele 13-15 activitatea inimii este minima, aceasta perioada ar trebui dedicata relaxarii. Tot aceasta este si perioada in care apar cel mai adesea accidente vasculare cerebrale in special in timpul verii, deoarece caldura epuizeaza resursele energetice ale organismului.
Intre orele 13:00 si 15:00 este intervalul intestinului subtire, in care acesta asigura digestia functionand la parametri maximi. Activitatea lui e ghidata de sistemul nervos vegetativ, ea putand fi blocata sau dereglata de stres sau nervozitate. Din acest motiv se recomanda ca masa de pranz sa fie luata in liniste.
Intre 15:00 si 17:00 lucreaza intens vezica urinara, iar de la 17:00 la 19:00 este randul rinichilor. Acest interval este, astfel, propice pentru detoxifierea organismului, ceaiurile diuretice avand cele mai bune rezultate intre aceste ore. Daca in acest interval puteti beneficia, alaturi de un ceai diuretic, si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficienta a corpului. Dupa ora 19:00 e bine sa nu se consume o cantitate prea mare de lichide.
In intervalul 19:00-21:00, corpul si mintea lucreaza intens, circulatia sangvina functionand la cote maxime. Acum avem posibilitatea sa desfasuram activitati recreative. De la ora 21:00 pana la ora 23:00 se realizeaza o acumulare intensa de energie in corp. Aceste doua ore ale recuperarii energetice se numesc la chinezi, dupa un meridian al corpului, “triplul incalzitor”. Somnul cel bun vine insa abia dupa ora 23:30.
De la ora 23:00 pana la ora 1:00 lucreaza vezica biliara. Ca sa poata functiona optim, este bine sa nu-i dam mult de lucru cu alimente in exces sau grele. Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice in acest interval orar. Ceaiul fierbinte, baut cu inghitituri mici, mai ales cel de pelin, baut cu 20 de minute inainte de masa, ajuta la activarea functiei bilei. Daca sunt probleme in functionarea bilei sau a ficatului, munca desfasurata in perioada noptii e foarte nociva, deoarece nu permite refacerea celor doua organe.
Dupa ora 1:00, este randul ficatului sa lucreze din greu. Acest organ, daca are o structura deteriorata, se poate reface in anumite conditii, importanta fiind odihna prin somn, alaturi de o buna incalzire a corpului. Functia ficatului sufera din cauza toxicitatii marite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cat si a stresului. Trebuie sa retinem ca alcoolul si nicotina au un efect mult mai daunator intre orele 1:00 si 5:00 dimineata.
Ultima parte a noptii este rezervata plamanilor si intestinului gros. De la orele 3:00 la 5:00 functioneaza plamanii. De aceea, multi fumatori au un acces de tuse dimineata, pentru ca plamanii au lucrat toata noaptea si acum dau afara substantele care nu trebuie sa fie in interiorul lor. Oamenii de la tara obisnuiesc sa se trezeasca la 4-5 dimineata pentru a lua prima gura de aer proaspat, timp in care se oxigeneaza cel mai bine plamanii. Este un interval favorabil pentru meditatii, exercitii de respiratie si mai ales pentru tratamente in cazul persoanelor care au probleme cu plamanii.
Ciclul de 24 de ore este incheiat de intestinul gros, care termina digestia, functionand la capacitate maxima intre 5:00 si 7:00, aceasta fiind si perioada optima pentru golirea lui.
Organismul este programat genetic sa traiasca 120 de ani, sustin gerontologii. Cu toate acestea, doar 1% din populatie atinge varsta de 100 de ani. Procesul de imbatranire celulara, desi incepe imediat dupa nastere, se accelereaza dupa varsta de 30 de ani. Potrivit cercetatorilor, factorii genetici contribuie la acest proces doar in proportie de 25%. In rest, cea mai mare influenta o are stilul de viata dezordonat. Dereglarea activitatii genei care imprima ritmul organismului poate provoca depresie, potrivit cercetatorilor americani de la Universitatea din Ohio. Tocmai de aceea este foarte important sa folosim in avantajul nostru ritmul biologic al organelor.
Text: Bianca Badescu