Reprezinta o reactie anormala a organismului la un anumit tip de alimente. Aceasta reactie se poate manifesta ca: intoxicatie alimentara (ex. intoxicatia cu ciuperci), intoleranta digestiva (greata, varsaturi, diaree), reactie alergica.
Intoxicatia cu ciuperci necomestibile se caracterizeaza prin aparitia simptomelor la cateva minute sau ore de la ingestie. Acestea constau in lacrimare, salivatie, hipersudoratie, voma, micsorarea pupilei, crampe abdominale, confuzie, coma. Intoxicatiile alimentare pot fi provocate si de consumul anumior specii de pesti din regiunile tropicale. Fructele si vegetalele stropite cu insecticide, nespalate pot provoca intoxicatii severe.
Tratamentul trebuie aplicat imediat prin provocarea varsaturii si transportul pacientului la spital unde se va efectua ratament de specialitate. Alergiile alimentare apar atunci cand exista o sensibilizare a organismului la unul sau mai multe alimente. Ele au la baza un mecanism imun (expunerea repetata la un anumit aliment determina eliberarea unor anticorpi specifici cu manifestari la nivelul pielii, tractului gastrointesinal, tractului respirator).
Alimentele care produc reactii alergice sunt: ouale, laptele, alunele, nucile, produsele marine (alge, scoici), orice preparat cu aceste ingrediente.
Semnele si simptomele reactiei alergice sunt:
– leziuni la nivelul pielii (inrosire, edem, vezicule);
– parestezii (amorteli la nivelul gurii, extremitatilor);
– edematierea limbii;
– tulburari de respiratie;
– voma;
– crampe abdominale;
– diaree.
Socul anafilactic este cea mai grava manifstare a alergiei. Se manifesta prin agitatie psihomotorie, inrosirea fetei, parestezii (amorteli la nivelul fetei, bratelor), respiratie dificila (bronhospasm), prabusirea tensiunii arteriale. Pacientul poate deceda in cateva minute. Tratamentul alergiei alimentare se bazeaza pe identificarea alergenului (alimentul care declanseaza reactia alergica) si eliminarea acestuia din alimentatie. Pentru aceasta se efectueaza diferite teste cutanate la diferiti alergeni. Se va incerca desensibilizarea organismului la alergenul respectiv. Tratamentul medicamentos consta in administratea de antihistaminice (eficiente mai ales in urticarii). Formele severe necesita o interventie rapida prin adrenalina, sustinerea functiilor vitale, tratamentul complicatiilor.
La copii apar intolerante la diferite componente alimentare.
Intoleranta la lactoza apare din cauza absentei enzimei care scindeaza lactoza (un component al laptelui). Sugarul are diaree exploziva, dureri abdominale, distensie abdominala, crestere ponderala deficitara. Diagnosticul se bazeaza pe teste specifice. Tratamentul consta in administrarea de produse de lapte fara lactoza.
Boala celiaca este caracteristica sugarului dupa varsta de 6 luni, atunci cand organismul acestuia este sensibilizat la gluten (component al produselor fainoase-grau, orz, ovaz, secara). Sugarul are diaree cu scaune pastoase, varsaturi, edeme, nu creste in greutate si inaltime. Tratamntul consta in excluderea glutenului din alimentatie prin evitarea alimentelor care contin grau, orz, ovaz, secara (paine, biscuiti, paste fainoase, gris, budinci, produse de cofetarie). Se pot folosi produse fara gluten (orez, faina de porumb, faina de grau fara gluten).
Alergia la laptele de vaca se manifesta prin diaree cu scaune cu sange si varsaturi ce apar la sugar si se remit la scoaterea din alimentatie a laptelui de vaca. Dupa varsta de un an simptomele diminua spontan.
Medic specialist medicina generala
C.D.T. “Dr.V.Babes“
Tel: 021 322 92 50
021 323 14 88
021 323 14 89, 9609