Multumita ovazului, cercetatorii australieni au descoperit de ce anumite persoane dezvolta intoleranta la gluten. Astfel, acest fapt ar reprezenta o noua piesa din puzzle-ul intolerantei la gluten, numita si boala celiaca. Cercetatorii australieni au identificat de ce unele persoane care sufera de aceasta afectiune dezvolta un raspuns imun dupa ce consuma ovaz. Rezultatele acestui studiu publicat in Journal of Autoimmunity vor ajuta cu siguranta la testarea toxicitatii ovazului, dar si la descoperirea de noi tratamente impotriva acestei afectiuni. Rezultatele obtinute de catre cercetatori au demostrat ca din 73 de persoane care sufereau de aceasta afectiune si care au fost urmarite pe o perioada de 6 ani, 8% prezentau, de asemenea, intoleranta la ovaz.
Proteina din ovaz
Potrivit medicilor, aceasta reactie apare ca urmare a faptului ca ovazul contine o proteina numita avenina, proteina foarte similara glutenului. Prin descoperirea proteinelor responsabile de aceasta intoleranta la persoanele care se confrunta cu boala celiaca si care au consumat avenina, s-ar putea defini un profil imun detaliat. Acest lucru va putea permite dezvoltarea unor terapii specifice. Pentru persoanele care sufera de boala celiaca, ingestia glutenului, o proteina prezenta in orez, orz si grau provoaca un raspuns imun ce dauneaza intestinului. Acest lucru conduce la o absorbtie scazuta de calciu, de fier si de vitamine din grupul de B-uri, fapt ce care poate conduce la aparitia unor anumite tipuri de cancer.
Text: Ruxandra Dumitrescu