Cercetatorii avertizeaza proaspetele mamici ca insomnia din timpul sarcinii, dar si dupa nastere, poate duce la depresie pentru o perioada indelungata de timp. Studiile au aratat ca riscul de a intra in depresie postnatala a fost mai mare pentru mamicile care nu au avut un program de somn corespunzator, decat cele care au dormit de fiecare data cand au avut ocazia, s-a declarat in cadrul conferintei anuale Australian Psychological Society’s. Constatarile au fost prezentate intr-o recenzie internationala de Universitatea din Canberra, de catre Kerry Thomas.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca majoritatea femeilor insarcinate nu sunt constiente de efectele negative ale privarii de somn. Aceste efecte pot aparea in primele luni de la nastere si in cel mai rau caz pot persista multi ani. “Legatura intre insomnie si depresie este rareori studiata ca si factor de risc a declansarii depresiei postanale”, a adaugat Kerry Thomas. Studiile realizate au aratat ca exista o legatura incontestabila intre cele doua evenimente. Lipsa somnului duce la efecte negative asupra sanatatii, printre care si oboseala, lipsa de concentrare, somnolenta si letargie (stare patologica manifestata printr-un somn foarte adanc, in timpul caruia pulsul si respiratia devin abia perceptibile). Tocmai din cauza starilor depresive postanatale, multe femei ajung sa se confrunte cu teama de a deveni mamici.
Thomas Kerry a facut o evaluare, in anul 2008, in urma careia s-a constat faptul ca femeile insarcinate care au incercat sa doarma, desi nu le era somn sau doar au stat intinse in pat, cu ochii inchisi, a fost un lucru esential si suficient pentru a recupera somnul pierdut in urma simptomelor sarcinii, evitand astfel aparitia depresiilor. „Majoritatea proaspetelor mamici subestimeaza efectul insomniei care, la un moment dat, afecteaza sanatatea emotinala, atat a lor, cat si a copilului.Acest studiu a fost realizat in ideea de a face cunoscuta importanta somnului in timpul sarcinii, dar si dupa nastere”, a mai adaugat Kerry.
Text: Andreea Popescu