In plina vara, cand soarele torid incalzeste nisipul, apa dar si oamenii, fie ca suntem la mare sau la munte, in concediu sau lucram in aer liber, suntem expusi razelor solare. Daca acest lucru se face in exces, pot apare o serie de efecte secundare.
Expunerea la soare trebuie facuta progresiv, incepand cu cateva minute zilnic, dimineata si dupa-amiaza, evitand perioadele fierbinti de la mijlocul zilei. Produsele de protectie solara se aplica inainte, in timpul si dupa expunerea la soare. Cu cat factorul de protectie are o valoare mai mare, cu atat protectia este mai eficienta. Produsele al caror factor este de 2-5 asigura o protectie de baza, cele cu factorul cuprins intre 6-10 asigura o protectie medie, iar o protectie foarte buna se obtine folosind o crema cu un factor de 11 pana la 15.
Sfaturi practice pentru tratamentul insolatiei
Daca expunerea la soare a fost excesiva, este foarte util sa se faca un dus caldut dupa care se va face o frectie cu alcool medicinal. Daca exista vezicule sau rani deschise, medicul trebuie consultat neaparat. Insolatia este cea mai grava tulburare datorata caldurii. Conditiile externe de mediu pot face ca temperatura interioara a corpului sa se ridice la 41°C. In acest stadiu, sistemele organismului incep sa se deterioreze rapid. Un grad inalt de risc se observa la persoanele care sufera de boli cardiovasculare, obezitate, dereglari hormonale si de metabolism, distonie neurovegetativa, copiii mici si persoanele in varsta. O persoana care sufera de insolatie trebuie dusa intr-un loc racoros si umbrit, dupa care se aplica pe corp prosoape reci sau pachete cu gheata, in special in zonele bogat vascularizate: incheieturile mainilor, sub brat, zona inghinala si gatul. Capul celui insolat se va tine mai ridicat decat restul corpului. Daca pacientului ii este sete, i se poate da sa bea apa rece, cu inghitituri mici.
Cum ne poate ajuta homeopatia?
Homeopatia poate constitui o metoda de prim ajutor in caz de insolatie. Se va administra la fiecare 15-30 minute, pana cand starea pacientului se amelioreaza, unul din remediile de mai jos:
– remediul Glonoin – daca persoana transpira putin, are o durere de cap sub forma unor pulsatii; fata este congestionata si este foarte slabit.
– remediul Belladona – daca pacientul are pielea uscata, fierbinte si arzatoare, pupilele dilatate si un puls puternic.
– Aconit – se indica celor care au insolatie si febra, frisoane, agitatie si anxietate.
– remediul Lachesis – daca pacientul are valuri de caldura sau senzatie de nod in gat.
Tratamentul homeopat constitutional, pe termen lung, poate ajuta la reducerea sensibilitatii la caldura.
Retineti!
Insolatia este intotdeauna o urgenta serioasa. Daca recunoasteti semnele precoce, chemati personalul medical cat mai curand posibil. Victimele insolatiei a caror temperatura interna depaseste 41°C sunt de obicei spitalizate, deoarece asemenea temperaturi ridicate pot produce leziuni organelor vitale printre care inima, rinichii si ficatul.
Text: Dr. Ecaterina Bancila-Szanto
Medic medicina generala si homeopatie
Cabinetul DENISA MEDICA Arad
Tel. 0744.836.962
e-mail: [email protected]
www.homeopatiearad.go.ro