Diabetul gestational se mai numeste si diabet de sarcina si, desi denumirea pare inspaimantatoare, acesta este mult diferit de celelalte doua tipuri de diabet I si II. Cu toate ca simptomele sunt aceleasi, diabetul gestational se dezvolta doar in timpul sarcinii si dispare ulterior, pe cand tipul I sau II, odata instalat, se mentine pe viata.
Cauzele diabetului gestational
Diabetul gestational apare din cauza faptului ca pancreasul nu mai poate produce cantitatea suficienta de insulina pentru a mentine in limite normale indicele glicemic. Acest fapt are loc din cauza hormonilor secretati de placenta in aceasta perioada care blocheaza activitatea insulinei, conducand, pe masura ce sarcina avanseaza, catre o rezistenta a organismului la substanta. Riscul ca acest tip de diabet sa se instaleze in corpul unei femei gravide apare in saptamanile 24-28, motiv pentru care monitorizarea glicemiei in aceasta perioada este absolut obligatorie.
Simptome si factori de risc
Simptomele care anunta aparitia diabetului gestational sunt setea exagerata, mictiunile dese, senzatia de foame si chiar incetosarea privirii, insa trebuie specificat ca acesta se poate instala si asimptomatic. Femeile care au o ruda de grad primar diagnosticata cu diabet de tip II (non-insulino-dependent) sunt cele mai expuse dezvoltarii diabetului de sarcina. Insa o clasa de risc o reprezinta si femeile supraponderale, cele care fumeaza si cele care raman insarcinate dupa varsta de 25 de ani, studiile dezvaluind ca fiecare an trecut creste cu 4% riscul de dezvoltare a diabetului gestational. De asemenea, daca intr-o sarcina anterioara a fost depistat un diabet gestational, acesta isi va face din nou simtita prezenta in actuala sarcina.
Cum este afectat fatul?
Din pacate, lasat netratat, diabetul gestational are repercusiuni destul de serioase asupra sanatatii fatului, dar si a mamei. Este extrem de important ca nivelul glicemiei sa fie mentinut in limite normale − in caz contrar, zaharul va migra catre fat, iar acesta, spre deosebire de insulina, poate strapunge placenta, astfel instalandu-se hiperglicemia fatului. In situatia data, pancreasul sau va fi fortat sa produca o cantitate mare de insulina, iar glucoza in exces va fi depozitata sub forma de grasime. Rezultatul? O nastere grea, un copil cu greutate mare, de obicei peste 4 kilograme, si riscul ca nou-nascutul sa dezvolte hipoglicemie. De asemenea, este posibil ca viitorul adult sa se confrunte cu problema obezitatii si sa fie supus riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip II. Nu in ultimul rand, diabetul gestational poate sta la baza aparitiei hipertensiunii in sarcina.
Tratamentul diabetului gestational
Tratamentul va fi prescris de catre medic imediat ce diabetul gestational va fi descoperit si presupune mentinerea in limite normale a glicemiei, fapt ce poate sa insemne chiar si terapie cu insulina. In multe cazuri, suplimentarea insulinei nu este necesara, gravidei fiindu-i indicata doar adoptarea unui stil de viata sanatos si echilibrat care sa includa o dieta adecvata si exercitii fizice moderate. Miscarea are rol in eficientizarea modului de utilizare a insulinei de catre organism si, implicit, in echlibrarea glicemiei.
Atentie! Cu toate ca diabetul gestational se remite dupa nastere, este recomandat ca mamica sa-si masoare in continuare, cu regularitate, glicemia, deoarece, pe viitor, risca sa dezvolte diabet de tip II.
Farmacistii Catena recomanda produsele Remedia. Daca iti doresti sa folosesti un indulcitor 100% natural cu indice glicemic zero, atunci cu siguranta vei fi incantata de Green Sugar de la Remedia! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Madalina Manole