Inrosirea tenului, cauze medicale

Frumusetea capata mii de forme si culori. Conceptia estetica despre „cu bujori in obrajori” se modifica in timp in functie de trendurile estetice. Uneori se poarta tenul mat si masliniu, alteori se merge pe o naturalete rozalie. Nu de putine ori insa rosul din obraji este semn al unei afectiuni dermatologice sau al unei stari emotionale puternice. Cum manageriem astfel de situatii?

Imbujorarea tine de o modalitate de comunicare de tip nonverbal, a carei perceptie difera de la cultura la cultura. La europeni o astfel de manifestare este perceputa ca semn al intimidarii in fata unei situatii dificile. Exista culturi care interpreteaza inrosirea fetei drept un semn al pudorii, al gingasiei si al puritatii unei persoane. O astfel de decizie cromatica a organismului tine si de domeniul sexualitatii.

Inrosirea obrajilor poate fi un plus de atractie pentru ca denota o stare de excitatie. Poate de aici si imbogatirea liniilor de cosmetice cu variatele game de blush-uri. La modul general, astfel de coloratii ale pielii tin de o vasodilatatie exagerata care poate avea cauze medicale sau cauze emotionale.



Ma inrosesc usor. Este cazul sa ma ingrijorez?

Uneori inrosirea obrajilor este un motiv de ingrijorare pentru ca trimite la existenta unor probleme medicale. Astfel, eritemele sunt dilatari ale vaselor sangvine cutanate care pot avea numeroase cause:

  • Reactie alergica in prezenta unui medicament, aliment sau produs de ingrijire cosmetica. Incearca sa stabilesti care sunt produsele care provoaca astfel de reactii si inlocuieste-le cu altele care iti ofera beneficii asemanatoare.
  • Declansarea unei boli infectioase precum scarlatina, rujeola, rubeola, megaleritem epidemic, sifilis exantem subit sau a unor infectii superficiale – foliculite, abcese etc.
  • Modificarile bruste ale temperaturii. Inrosirea in prezenta unor factori externi precum frigul, ploaia, vântul ridica problema prezentei cuperozei. Pentru a tine sub control acesta afectiune avem nevoie de un regim de viata echilibrat. Elimina din meniul zilnic alcoolul, cafeaua, tigarile si alimentele foarte condimentate.
  • Consumul de alcool provoaca inrosirea pielii. De aceea este bine sa nu il consumam impreuna cu medicamente vasodilatatoare precum aspirina sau cele utilizate in tratamentul pentru hipertensiune. Hipertensiunea este si ea o cauza a inrosirilor.
  • Febra creste vasodilatatia si este un motiv de ingrijorare pentru ca anunta o infectie in organism.
  • Expunerea la soare poate declansa eritemul solar. Limitati expunerile in orele de vârf si utilizati crema cu factor de protectie solar chiar si iarna.
  • Acneea rozacee este o boala cronica manifestata prin piele inrosita in anumite zone ale fetei, pustule mici, rosii pe nas, obraji, frunte si barbie, vase de sânge vizibile pe nas si obraji, tendinta catre imbujorare. Este necesara prezentarea urgenta la medic si urmarea tratamentelor pentru a impiedica avansarea bolii.
  • Bufeurile menopauzei sau a unor dereglari hormonale, precum insuficienta ovariana prematura.

Uneori cauzele inrosirii obrajilor sunt de ordin emotional

Inrosirea emotiva apare pe baza unor trairi puternice. Eritemul pudic poate sa apara la nivelul intregii fete, dar si pe corp. De obicei, cauza o reprezinta situatiile cu un grad ridicat de stres, iar simptomele sunt dublate de alte manifestari ale sistemului nervos vegetativ: mâini care tremura, palpitatii. Uneori percepem evenimentele din jur mai tensionate sau mai amenintatoare decât sunt in realitate. Incearca sa te relaxezi! Teama de inrosire iti va accentua simptomele. Lasa inconstientului procesele care tin de inconstient si ocupa-ti constientul cu sarcinile pe care le ai de indeplinit.

Desigur, inrosirea fetei poate fi deranjanta si poate fi tinta multor ironizari. Apeleaza la ajutorul unui medic dermatolog. El va sti sa iti indice un tratament mulat pe problemele existente sau sa iti recomande ajutorul unui psihoterapeut. Nu  te feri insa de emotii. Ele tin de sensibilitatea noastra, de capacitatea de a empatiza, de a simti. Ele sunt cele care infrumuseteaza viata interioara.

80% dintre pacientii bolnavi de cuperoza prezinta infectii cu Helicobacter Pylori, bacteria care provoaca ulcerul.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Georgiana Cosac
Medic specialist dermato-venerologie
Psiholog Marinela Dutu