Mulți dintre noi obișnuim să mestecăm gumă, cu sau fără zahăr, pentru a avea o respirație mai proaspătă sau pentru a neutraliza acizii care pot afecta smalțul dinților. Poate ea înlocui, totuși, periajul clasic al dinților? Sau este, în realitate, un obicei dăunător? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne oferă răspunsul la aceste întrebări.
„Deși ne este tututor mai la îndemână să apelăm la o gumă de mestecat, în special când suntem pe grabă, în deplasare sau avem un serviciu dinamic și nu avem cum să ne periem dinții de câte ori ne dorim, acest obicei nu poate înlocui cu adevărat spălatul pe dinți în totalitate. Guma de mestecat este eficientă doar pe moment, după masă, igienizându-ne, pe cât posibil, dinții și spațiile interdentare. Trebuie să fie însă excepția de la regulă, astfel că recomand să avem la noi periuța și pasta de dinți și să le folosim pe cât posibil de fiecare dată, și la birou, și la întâlnirile din oraș, și în avion sau în deplasări”, spune medicul stomatolog.
Când e recomandat să mestecăm gumă?
„Putem folosi acest mijloc de igienizare după masa de prânz, atunci când nu este neapărat necesar să avem un al treilea periaj pe zi. În general, sunt suficiente periajul de dimineață și cel de seară. La modul general, însă, rezultatul obținut în urma mestecării gume, față de spălatul pe dinți, este net inferior. Mai ales dacă vorbim de o rutină completă de igienă orală: ne spălăm pe dinți corect și folosim și metodele auxiliare de igienizare dentară, cum este dușul bucal sau periuțele interdentare”.
Guma de mestecat stimulează fluxul de salivă
„E important să știm că saliva reprezintă metoda naturală a corpului de a curăța dinți și a-i menține sănătoși. Guma de mestecat stimulează fluxul de salivă, iar aceasta acționează ca un scut împotriva acizilor din alimente și băuturi. Saliva protejează, de asemenea, împotriva uzurii dinților, datorită conținutului său de proteine”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce fel de gumă putem mesteca?
„Pe piață există o mare varietate de gume de mestecat, inclusiv dulci. Orice tip de gumă stimulează fluxul de salivă, dar zahărul știm că nu este bun pentru sănătatea dentară. Bacteriile din interiorul cavității orale iubesc guma cu zahăr. Așadar, e bine să evităm acest gen de gumă de mestecat și să ne îndreptăm mai degrabă către cele fără zahăr. Cele fără zahăr folosesc îndulcitori care sunt fie metabolizați foarte lent de bacterii, fie bacteriile nu îi consumă deloc”.
Gumă de mestecat cu xilitol
„Xilitolul este un îndulcitor popular în zilele noastre și se spune că poate stopa dezvoltarea bacteriilor și la prevenirea cariilor dentare. Nu există însă suficiente studii științifice care să demonstreze aceste lucruri, să arate că guma cu xilitol este mai bună decât alte gume fără zahăr”, declară medicul.
Când e cel mai bine să mestecăm gumă?
„Imediat după masă, mestecarea gumei timp de 10-20 de minute stimulează fluxul de salivă. Asta ajută la curățarea resturilor alimentare și neutralizarea acidului. Repet însă, guma de mestecat nu înlocuiește spălatul pe dinți și ar trebui să fie doar excepția de la regulă, să o folosim în situațiile în care chiar nu putem apela la periuța de dinți!”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cristina Dudău
Foto Shutterstock, PR