Oricat de departe ar parea varsta vama, 30 de ani, te asigur ca o vei atinge intr-un timp subiectiv neasteptat de scurt. Si da, modificarile corpului tau le vei simti tot timpul. Insa cand vei implini 30 de ani, vei avea timp sa te gandesti ceva mai profund la ele. Nu ai reusit nici dupa 4 luni de seaca dieta sa dai jos blestematele de kilograme, muschii au inceput sa cunoasca mici tresariri, iar pielea striga dupa atentie. Psihologicul nu isi va gasi dezvoltarea acum… motive de spatiu. Vom vedea insa ce se intampla cu pielea si cum ne folosim de beneficiile noptii pentru a o ingriji.
Dermatologii afirma ca pe timp de noapte capacitatea pielii de a absorbi ingredientii activi este maxima.
Pe de alta parte, noaptea se pierde o mare cantitate de apa, si de aceea ar trebui sa ne ajutam pielea sa se refaca prin aplicarea unei creme de noapte, care sa permita absorbtia de umezeala si ingredienti anti-imbatranire. Crema de noapte, prin componentele sale active ar trebui sa vina ca o replica la actiunea daunatoare a diversilor factori de mediu: radicalii liberi, machiajul, poluarea si razele solare. Utilizarea lor regulat pe timp de noapte imbunatateste circulatia sangelui, previne aparitia ridurilor si stimuleaza regenerearea celulara ajutand pielea sa se refaca mai repede.
Crema de noapte… ziua?
De ce trebuie sa facem diferenta intre produsele de ingrijire folosite noaptea si cele create special pentru zi? Pentru ca exista o diferenta clara intre copozitia fiecareia. Cremele de zi au o textura mai usoara si contin ingredienti care hidrateaza si protejeaza pielea de razele daunatoare UVA si UVB (cu SPF 15 sau mai ridicat). Cremele de noapte contin mai multi ingredienti de hranire, anti-imbatranire care stimuleaza regenerarea celulara, refac elasticitatea pielii si reduc aparitia liniilor fine si a ridurilor. Cremele de noapte sunt mai dense ca textura si nu ofera protectie solara. De aceea este bine sa nu le folosim ziua.
Tine cont de varsta in alegerea cremei
Daca la 20 de ani apelam pentru crema de noapte la variante mai usoare, bazate pe ingrediente naturale (uleiuri esentiale, miere, aloe vera, musetel), la 30 de ani ne este necesara o varianta mai bogata care sa contina ingredienti activi anti-imbatranire (retinol, colagen, aminoacizi, ceramide, vitamine si AHA-acizi alfa hidroxilici). Povestea pentru 40 de ani se schimba din nou. Este deja timpul sa folosim creme impotriva ridurilor care previn umflarea si lasarea pielii. Vom apela deci la creme de noapte pe baza de colagen, retinol, ceramide, peptide, lipide, panthenol, cupru, extracte din soia, uleiuri esentiale si vitamine.
Este necesar sa apelam la tratamente cosmetice dupa 30 de ani?
Reprezentantii ingrijirilor cosmetice vad ca necesara apelarea la cremele de noapte inca de la 25 de ani. Acesta este pragul dupa care activitatea celulara incetineste, iar stresul cotidian si alti factori stresanti precum poluarea si tigarile determina o proasta circulatie sangvina. Celulele epidermei se hranesc in special noaptea si se pregatesc pentru riscurile noii zile.
De fapt, cremele de noapte au, in primul rand, rolul de a hidrata pielea si apoi de a-i mentine fermitatea si de a preveni aparitia nedoritelor riduri. Din gama vasta a acestor creme trebuie alese cele ce contin o doza convenabila de retinol, element ce are proprietatea de a lupta impotriva ridurilor. Cremele de noapte activeaza puternic procesul de reinnoire a celulelor, producand si inrosiri. Din acest motiv trebuie evitata aplicarea lor in timpul zilei, cand pielea este suficient de bombardata de agresiuni externe, cum sunt razele ultraviolete, poluantii atmosferici, frigul etc.
Ce se intampla cu pielea noaptea?
Pe timpul noptii celulele pielii se reinnoiesc de doua-trei ori mai rapid. Acest lucru ajuta in ameliorarea micilor traumatisme si degradari pe care pielea le suporta ziua. Varful acestei activitati celulare nocturne poate fi considerat intre orele 3 si 4. Ingrijirea pielii noaptea nu tine insa numai de creme si lotiuni cu specific. Pentru a evita umflarea fetei este bine sa avem grija ca incaperea sa fie bine aerisita si sa evitam cinele grele, bogate in toxine.
Crema de noapte cu mar, pentru ten sensibil
Ingrediente:
1 mar
1 ceasca de ulei de masline
1 ceasca de apa de trandafiri
Se amesteca marul, lipsit de seminte, cu uleiul, cu ajutorul unui blander. Uleiul se adauga treptat pentru obtinerea omogenitatii. Apoi amestecul se incalzeste in baia de abur amestecand constant pentru a evita separarea. Ingredientul activ al acestui amestec este acidul malic, continut de mar, care ajuta la obtinerea fermitatii si senzatiei de catifelare. Raciti apoi amestecul si adaugati apa de trandafiri. Puneti continutul intr-un recipient care poate fi pastrat la rece si utilizat timp de 4-6 zile.
Oricat ar fi de neplacut subiectul, trebuie sa stim ca dupa 30 de ani folosirea si aplicarea unei creme de noapte ar trebui sa fie parte integranta a rutinei de ingrijire a pielii. Ele sunt special create pentru a hrani si imbunatati aspectul pielii in timp ce dormi, deoarece aceste creme contin multi ingredienti activi de hranire si hidratare. Nu trebuie sa fie folosite pe timp de zi, pentru ca ele nu pot oferi protectie pentru razele daunatoare ale soarelui.