Soarele este esențial pentru sănătate iar îngrijirea pielii după expunerea la soare nu trebuie ignorată.Dacă îți place să stai la soare, important este să faci asta în mod responsabil. Pielea poate avea de suferit dacă nu iei măsuri preventive și trebuie ajutată să-și revină după contactul cu razele solare.
În funcție de tipul de piele, aceasta poate fi mai mult sau mai puțin afectată, dar câteva reguli de bază sunt de folos. Află, din acest articol, când și cum poți sta la soare fără să devină periculos, cum îți îngrijești pielea după expunerea la soare, ce trebuie și ce nu să faci în cazul arsurilor solare.
Importanța expunerii la soare
Dincolo de bronzul perfect, expunerea la soare este vitală organismului uman. O expunere între 5 și 15 minute/zi susține organismul în sintetizarea vitaminei D.
Conform unui studiu realizat în cadrul University of South Australia pe o perioadă de supraveghere de 14 ani, există o asociere între riscul de deces și deficitul de vitamina D iar la nivel mondial, aproximativ un miliard de oameni au deficit de vitamina D.
Sprayul racoritor dupa plaja de la Rilastil este o emulsie fin nebulizata, cu o textura usoara si absorbtie rapida care hidrateaza si calmeaza pielea supusa stresului oxidativ cauzat de radiatiile ultraviolete, mentinand-o astfel sanatoasa si elastica.
Concret, au arătat că riscul de deces a fost cu 36% mai mare la persoanele care aveau un nivel de 25 nmol/L vitamina D față de cei care aveau o concentrație de 50 nmol/L de vitamina D.
Beneficiile expunerii la soare
Vitamina D nu poate fi preluată în cantitate optimă din alimentație deci, soare este extrem de important pentru că această vitamină ajută organismul la:
- prevenirea afecțiunilor cardiace,
- sprijinirea și întărirea sistemului imunitar,
- sănătatea oaselor,
- eliminarea grăsimii în exces,
- ameliorarea simptomelor astmului,
- întărirea danturii,
- protejarea creierului și încetinirea îmbătrânirii lui,
- remisia cancerului mamar,
- și altele.
Tipuri de piele și risc
În ce privește pielea, în timpul expunerii la soare sunt eliberați radicalii liberi de oxigen, cei care provoacă îmbătrânirea prematură și apariția precoce a ridurilor la nivelul pielii.
Desigur, se produce în timp, dar sunt importante condițiile în care te expui la soare pentru că poți face asta astfel încât să eviți pericolul și te bucuri de beneficii.
Poți observa ce tip de piele ai după expunerea la soare timp de 30 de minute și există 6 tipuri de piele recunoscute:
- Pielea foarte albă (întâlnită la persoanele roșcate, ochi albaștri sau verzi, cu sau fără pistrui). Acest tip de piele nu se bronzează niciodată, dar se arde ușor.
- Pielea albă a persoanelor cu ochi albaștri și păr blond sau șaten se bronzează cu dificultate, dar se poate arde.
- Pielea cu ușoară nuanță a persoanelor șatene și ochi căprui se bronzează, dar poate ajunge și la arsură.
- Pielea persoanelor brunete cu ochi negri sau căprui se bronzează ușor și nu se arde decât la expunere exagerată.
- Pielea cu o pigmentație moderată se bronzează ușor și nu se arde,
- Pielea pigmentată, de culoare închisă, nu se arde, dar nici nu va exista o diferență vizibilă de bronz.
Reguli pentru expunerea la soare
Nu trebuie să te ferești de soare, o expunere moderată la razele solare aduce beneficii incontestabile organismului uman, dar este important să te expui la soare respectând câteva reguli de bază:
- Între orele 11-15 încearcă să reduci timpul petrecut în soare. În cazul bebelușilor și al copiilor mici trebuie evitată orice expunere directă la soare.
- Poartă îmbrăcăminte adecvată când te expui la soare și protejează-ți capul, ochii, și pielea. Evită hainele strâmte, din materiale toxice sau de culoare închisă.
- Fie că ajungi în contact cu soarele în activități zilnice sau că stai la soare pentru a te bronza, crema cu factor de protecție nu trebuie să-ți lipsească și ai grijă să o aplici cel puțin din 2 în 2 ore (minim SPF 15). Crema se aplică înainte cu 20 de min de a ieși la soare.
- Dacă îți place soarele, verifică din când în când situația pielii, observă cu atenție dacă sunt zone afectate, pigmentare sau orice schimbare. Consultarea medicului dermatolog te poate ajuta pentru o evidență periodică.
- Asigură-te că pe toată perioada de expunere îți hidratezi organismul corespunzător.
Când devine soarele nociv?
Nu permite ca pericolele expunerii la soare să depășească beneficiile. Dacă te expui cu scopul de a obține un bronz de invidiat, într-un mod necontrolat, fără nicio măsură de protecție și fără hidratare corespunzătoare, te îndrepți spre un real pericol.
Este important să urmărești semnele care îți indică exagerarea și ar fi bine să te retragi de la soare:
- Roșeața pielii care vine cu ușoară usturime, o căldură accentuată la nivelul suprafeței pielii.
- Formarea de vezicule mici sau mari la nivelul pielii pe care ar fi bine să nu le spargi, pentru a evita infectarea.
- Retragerea imediată de la expunerea la soare pentru simptom precum: confuzie, leșin, durere de cap, greață, durere greu de suportat la nivelul pielii sau vărsături.
De fapt, în cazul simptomelor de la punctul 3 ar putea fi necesară vizita la medic, mai ales dacă acestea nu se diminuează în următoarele ore, maxim a doua zi.
Sfaturi de hidratare și calmare a pielii după expunerea la soare
Asigură-te în primul rând că îți iei măsuri preventive și că le respecți. Chiar și așa, după expunerea la soare este important să-ți ajuți pielea să-și revină.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL XEROLACT – Ulei de spalare, un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), indicat pentru spalarea zilnica a pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.
Dacă simptomele sunt severe nu ezita să te prezinți la medic însă dacă te confrunți cu usturime a pielii, o ușoară moleșeală este important să acționezi.
În cazul arsurilor solare nu este indicat să:
- spargi veziculele cu lichid,
- să aplici comprese cu gheață pe pielea arsă,
- să porți haine în contact imediat și fixe pe pielea arsă,
- să decojești pielea.
Arsurile solare se pot vindeca în câteva zile, în funcție de cât de grave sunt, dar procesul vindecării poate fi accentuat.
Iată câteva remedii naturiste:
- Hidratează-te și odihnește-te, atât pentru organism cât și pentru piele,
- Nu te mai expune la soare în următoarele zile,
- Redu fumatul câteva zile pentru că sporește inflamația,
- Poți aplica asupra pielii, pe perioade scurte de timp și nu direct pe arsură, comprese reci.
- Aloe vera ajută la reducerea inflamației pielii, o hidratează și previne decojirea.
- Uleiul de cocos este benefic în cazul arsurilor solare datorită hidratării și a capacității antioxidante.
- Aplicarea de iaurt de la frigider va avea un efect răcoritor, va hidrata pielea și va ajuta la regenerare.
Cu adevărat soarele este esențial pentru organismul uman însă activitățile zilnice te pot forța să stai în prezența lui la ore neadecvate sau în zile de caniculă.
Asigură-te că îți protejezi pielea cu ajutorul produselor cu protecție solară, a vestimentației și că îi asiguri hidratarea de care are nevoie pentru a te bucura cu adevărat de soare.
Foto Shutterstock