Petrecerea sărbătorilor, weekenduri la munte, pe schiuri sau săniuțe…fiecare după cât de mult îi place să se bucure de zăpadă, și , de ce nu?, de frig. Iarna însă vine şi cu o largă paleta de neplăceri. Frigul și vântul tăios sunt responsabile, printre altele și pentru uscarea și degradarea părului
Iarna părul este supus constant și inevitabil diferențelor de temperatură: aerul cald din confortabilele apartamente și cel rece și nemilos de afară. Iar dacă îți aduci aminte de orele de geografie care explicau formarea deșertului (măcinarea prin răciri și încălziri repetate ale rocilor) trebuie să ști că și părul tău trece prin aceleași încercări. În plus, fie cald, fie rece, aerul este foarte uscat și nici poluarea atmosferică nu ține cont de anotimp.
Ce putem face?
- Acoperă-ți părul cu o eșarfă, o pălărie sau o căciulă dar ai grijă să nu fie foarte strânsă, pentru a nu opri circulația la nivelul scalpului. Folosirea îndelungată a unor astfel de accesorii poate însă provoca o creștere a secretiei de sebum și deci o mai rapidă tendința de îngrășare. Ai însă grijă să te ocupi și de curățarea acestor obiecte vestimentare pentru că ele pot păstra agenți patogeni.
Părul indiferent de sezon cere îngrijire. Este la fel ca și tenul. Cel mai des se deteriorează prin frecarea firelor de păr cu suprafaţa hainelor. În general dacă porți căciuli sau pălării este bine ca pielea scalpului să poată respira. Altfel pot să apară chiar dureri de cap.
- Folosește zilnic un balsam protector (aplicat după spălare) dar și măști hidratante o dată pe săptămâna. Acest sfat devine un imperativ mai ales dacă părul este vopsit sau ondulat prin procedee chimice(permanent).
Iarna părul se îngrașă mai des decât vara. Acesta nu este însă în nici un caz un motiv să renunțăm la mască și balsam. Ai grijă doar să clătești foarte bine după aplicarea acestor produse și masarea firului de păr. Aceste produse nu se aplică și pe rădăcini cum se procedează în cazul celor împotriva îmbătrânirii părului.
- Nu ieși afară cu părul ud. Apa care rămâne pe și în firul de păr, îngheață și îi poate provoca despicări sau rupturi. Pe scurt, acel aspect general de deshidratare.
După spălarea și folosirea feonului, porii părului și ai scalpului sunt uscați în proporție de 80%. Părul este în stare normală, la a doua folosire a feonului. Uscați, lăsăți să se “răcească” 10 minute, după care reveniți.
- Folosește cât mai puține aparate pentru aranjarea părului, care utilizează curenți de aer cald sau suprafețe încinse. Deci mai ușor cu ondularea sau întinderea părului.
- Evită valurile de aer fierbinte în uscarea părului și folosește trepte mai joase în intensitate calorică. Pentru aceasta ai nevoie de un feon care să permită astfel de opțiuni.
- Nici dușurile lungi sau băile interminabile nu aduc vreun beneficiu pentru părul nostru. Folosește apă călduță, chiar la temperatura camerei. Acest lucru îi va da un plus de strălucire.
Atenție! Balsamul, masca, fiolele, leacurile băbești, toate își găsesc întrebuințare însă nu trebuie folosite toate odată, ci pe rând în funcție de problemele fiecăruia dar și de sezon.