Q&A cu stomatologul – despre îngrijirea dinţilor în izolare

Încă o săptămână şi cabinetele stomatologice se vor redeschide. Însă, până vom reuşi să ne programăm şi să ajungem la medicul dentist, pentru că în primele zile se vor face doar tratamente în regim de urgenţă, trebuie să continuăm să avem grijă de sănătatea noastră orală, acasă.

Cum putem face asta singuri? Revista Tonica a stat de vorbă cu medicul stomatolog rezident Berbece Emanuel şi iată ce ne-a răspuns!



Ce ne învaţă medicul dentist?

Q: În lipsa unei programări pentru un periaj profesional, cum putem să ne îngrijim corect şi sănătos dinţii acasă?

A: “Este foarte importantă îngrijirea zilnică a dinţilor şi gingiilor, chiar dacă stăm acasă. Neglijarea acestui aspect poate duce la dureri gingivale, sângeri pe fond de stres şi acumulare de placă bacteriană, care îngălbeneşte dinţii şi care creează cariile dentare. Dinţii trebuie periaţi de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Eu recomand folosirea unei periuţe electrice, însă un periaj corect se poate face şi cu ajutorul unei periuţe normale, cu perii moi şi foarte deşi.”

Q: Cât de des putem folosi aţa dentară?

A: “O dată sau, de cel mult, două ori de zi. În timpul zilei, după ce am mâncat şi seara, neapărat înainte de a ne peria dinţii pentru culcare. Pe timpul nopţii se pot forma cariile interdentare. Dacă este folosită prea des, aţa dentară poate să inflameze gingiile interdentar. Pe de altă parte, dacă nu folosim aţă dentară, ci doar periem dinţii, practic, curăţăm doar 60% din suprafaţa dintelui. De aceea cele mai frecvente carii apar interdentar.”

Q: Care este pasta de dinţi pe care ar trebui să o folosim?

A: “Medicii stomatologi, în general, recomandă pasta de dinţi cu o cantitate mai mare de fluor. Este foarte bine, pentru că deşi prea mult fluor poate distruge smalţul dintelui, pe piaţa din România nu există (din câte am cunoştinţă până acum) o pastă care să conţină atât de mult fluor încât să se întâmple acest lucru. Nu aş recomanda o pastă de dinţi cu particule abrasive pentru că, de asemenea, pot distruge smalţul.”

Q: Recomandaţi albirea dentară?

A: “Depinde de albire, însă în general, nu recomand albirea dentară, mai ales acasă. Cel mai eficient ingredient de albire a dinţilor este peroxidul sub formă de carbamidă sau hidrogen, iar pentru o albire cu rezultate rapide trebuie vizitat cabinetul stomatologic. Cantitatea din produsele comercializate publicului larg este foarte mică, drept urmare nici rezultatele nu sunt foarte vizibile.  

Cea mai bună metodă de albire la domiciliu este prevenţia: renunţarea la fumat, consumarea cafelei şi ceaiului negru cu paiul, perierea imediată după consumul de vin roşu sau renunţarea la aceste lichide şi folosirea aţei dentare cel puţin o dată pe zi. În niciun caz nu trebuie să credem că uleiul de nucă de cocos sau scruburile cu bicarbonat de sodiu sau cărbune ajută la albire. Uleiurile pot distruge particulele care protejează dinţii, iar cărbunele şi bicarbonatul sunt prea abrazive pentru smalţ.”

Q: Pe lângă o pastă de dinţi specifică, cum mai putem să ne îngrijim dinţii sensibili?

A: “Întotdeauna, dimineaţa, dinţii se curăţă înainte de micul dejun şi nu după acesta. Bacteriile acumulate pe timpul nopţii, de pe dinţi, limbă, obraji combinate cu alimente devin acide şi pot ataca dinţii. De aceea nici alimentele acide nu sunt recomandate persoanelor cu dinţi sensibili. De asemenea, modul în care folosim periuţa de dinţi este foarte important pentru a nu sensibiliza gingiile şi pentru a nu crea o retracţie gingivală. Dinţii se periază de la gingie spre vârful dinţilor şi nu invers.”

Q: Cum putem să ne ameliorăm durerea de dinţi acasă şi când ne dăm seama că este o urgenţă?

A: “Până la întâlnirea cu medicul stomatolog, pentru ameliorarea durerii recomand antiinflamatoarele, consumarea alimentelor moi şi folosirea unei periuţe cu perii foarte moi. De asemenea, clătirea gurii cu apă căldă cu sare poate ajuta la reducerea durerii în cazul unei infecţii.

În cazurile mai grave, când apar infecţii, doar medicul poate recomanda anumit tip de antibiotic, însă de obicei, semnalele infecţiei sunt acelea când apare umflarea obrazului şi durerea. O astfel de infecţie sau un accident care implică dislocarea mandibulei sau spargerea dinţilor sunt câteva urgenţe care nu pot suferi amânare şi trebuie apelat numărul de Urgenţe – 112.”

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik