Folosim pasta de dinți zilnic, astfel că sunt șanse mari ca, din grabă, să înghițim spuma creată în timpul procesului de curățare. Copiii sunt cei mai predispuși să facă acest lucru, din curiozitate sau neîndemânare.
Majoritatea pastelor de dinți conțin un ingredient numit fluorură de sodiu. Fluorul este un mineral natural care se găsește nu numai în pastele de dinți, ci și în apa potabilă și chiar în unele alimente.
Ingredientul cheie
Fluorul este un ingredient cheie în pasta de dinți. Fluorul acţionează în timpul proceselor de demineralizare şi de remineralizare care au loc în mod natural la nivelul cavităţii bucale. Când smalțul dinților este puternic, dinții sunt mai rezistenți la carie.
În al doilea rând, cantitatea de fluor regăsită în apă variază în funcție zona în care locuim. Dar este de obicei o doză mică, deloc periculoasă pentru sănătate, ci mai degrabă este benefică. După mai bine de 60 de ani de cercetări, s-a descoperit că fluorizarea apei reduce apariția cariilor dentare cu 40% – 60%”.
Apariția fluorozei dentare
„Totuși, medicii stomatologi recomandă să nu înghițiți pasta de dinți. Asta pentru că acest obicei poate contribui la o afecțiune cunoscută sub numele de fluoroză dentară. Este o intoxicație cu fluor ce afectează cromatica dentară la nivelul smalțului. Se manifestă în special la copiii mici.
Dacă în organism este mai mult fluor decât limita, apar puncte sau pete opace, de culoare albă pe suprafața smalțului, ce devin apoi gălbui, maronii sau cenușii. Afectează şi gradul de porozitate al dinților. Uneori, fluoroza dentară poate duce la apariţia unor denivelări ale smalţului dentar”, avertizează medicul stomatolog Adrian Mina.
Vezi gama completă de îngrijire a dinților pentru copii, Foramen junior
Când se ingerează prea mult fluor în primii opt ani ai vieții, există riscul dezvoltării fluorozei dentare. Deși această afecțiune poate fi tratată cosmetic, daunele la nivelul smalțului sunt permanente!
Șansa dezvoltării fluorozei există până la vârsta de opt ani, deoarece dinții sunt in proces de dezvoltare. O discuție cu medicul dentist, medicul pediatru sau medicul de familie poate lămuri cantitatea de fluor care nu va afecta în mod negativ sănătatea celui mic.