Viața socială este absolut necesară pentru oricare dintre noi. Iar odată cu pandemia am descoperit că avem și mai multă nevoie de comunicare cu cei din jurul nostru. Ba chiar mai mult, am simțit necesitatea cunoașterii unor oameni noi. Am descoperit că este foarte important să aveam o viață socială activă.
La fel se întâmplă și cu viața adolescentului nostru. Chit că zilnic stă cu ochii în telefon, iar pentru el social media a devenit un refugiu, orele de cursuri desfășurate fizic, la școală, alături de colegi, sunt mult mai importante decât cele desfășurate pe Zoom, pentru sănătatea lui.
Terapeuții sunt de părere că o discuție face-to-face cu cineva este de un milion de ori mai eficientă decât una prin messenger, mai ales atunci când suferi și simți nevoia să te descarci stând de vorbă cu o persoană.
Știm toate că perioada adolescenței este una grea. Este perioada cea mai importantă pentru dezvoltarea adultului de mâine. Adolescentul are cea mai mare nevoie de prieteni, de oameni în jurul lui. Apar primele emoții ale sentimentului de iubire, atunci descoperă ce este cu adevărat prietenia și începe să aibă responsabilități.
În acest sens, terapeuții recomandă anumite măsuri pe care trebuie să le iei sau lucruri pe are să le ai în vedere, în această perioadă, pentru ca adolescentul tău să nu sufere. Să nu uiți că și el, chiar dacă este mai tânăr decât tine, poate suferi de anxietate și poate avea și episoade de depresie din cauza statului prea mult în casă cu părinții.
Depresia la adolescenți
Aleta G. Angelosante, PhD, profesor asistent la Department of Child and Adolescent Psychiatry din New York, spune că: „Tristețea este o parte normală a existenței umane și, în acest moment, tinerii au multe lucruri care îi pot face să se simtă triști. S-ar putea să se simtă izolați de prietenii lor, pentru că se lipsesc de rutina normală, și fiind îngrijorați, neștiind dacă lucrurile vor reveni vreodată cum erau.”
Depresia, cunoscută și sub denumirea de tulburare depresivă majoră, este diferită de tristețe, nu numai prin intensitate și durată, ci și prin simptomele sale… dincolo de starea de spirit tristă. „Aproximativ 20% dintre adolescenții zilelor noastre, pot prezenta un episod major de depresie la un moment dat”, spune dr. Angelosante. „Pentru a fi diagnosticat, un copil trebuie să prezinte cinci sau mai multe simptome care interferează cu rutina sa de zi cu zi. Acest lucru trebuie să se întâmple aproape în fiecare zi, timp de două săptămâni.”
„În timp ce depresia la adulți pare adesea a fi o starea de spirit tristă și pesimistă, depresia tinerilor poate fi mai „reactivă”, astfel încât lucrurile fericite să le scuture temporar din starea lor de spirit negativistă. Din păcate, aceste momente de fericire nu durează, iar tinerii revin repede la starea lor de spirit”, continuă medicul.
La ce trebuie să fii atentă!
Dr. Angelosante spune că părinții pot observa aceste comportamente, lucru care poate justifica și o vizită la medicul specialist. Iată simptomele pe care ar trebui să le iei în considerare:
- Durerile de stomac, durerile de cap sau alte dureri fizice vagi adesea pot fi asociate cu depresia.
- Dacă adolescentul începe să se izoleze complet și de părinți, pe lângă colegi și prieteni, sau să schimbe complet anturajul, acesta ar putea fi un semn de depresie.
- O scădere vizibilă a performanței la școală sau a motivației, coroborată cu alte simptome, poate indica depresia.
- Consumul de substanțe interzise. Deși stați sub același acoperiș și nu prea poate să facă asta, totuși, doctorul spune că un anumit nivel de experimentare al acestora poate fi normal în adolescență. Însă tinerii deprimați vor încerca să consume frecvent substanțe interzise pentru a nu mai fi supărați.
- O creștere a frecvenței și intensității declarațiilor de sine negative, cum ar fi „Sunt atât de prost!” sau „Nu pot face nimic bine!” poate fi, de asemenea, un semn de depresie.
„Majoritatea adolescenților sunt susceptibili să prezinte unul sau două dintre aceste comportamente la un moment dat în adolescență”, spune dr. Angelosante. „Dar părinții ar trebui să fie mai atenți dacă modificările au loc rapid, consecvent sau dacă s-a întâmplat o singură dată.”
Așadar, dacă apar astfel de modificări în comportamentul copilului tău, ar trebui să stai mai mult de vorbă cu el, să petreceți mai mult timp împreună și, ocazional, să apelați la sfaturile unui terapeut.
Text: Bettina Cristea
Photo: Freepik