Infidelitatea are drept cauza nevoia de dopamina

dopaminaDe cate ori nu ati auzit de la barbati replica: “Noi nu inselam pentru ca gasim o femeie mai buna, ci pentru ca e noua”? Aceasta fraza, desi suna putin absurd, este de fapt bazata pe ceva cat se poate de real si care are o explicatie stiintifica. Totul pleaca de la neurotransmitatorul care ne provoaca placerea, excitarea si care sta la baza euforiei pe care o cautam cu atata ardoare de-a lungul vietii: dopamina.

 

Cunosc nenumarate cazuri de femei frumoase si de succes inselate de partenerii lor cu persoane cu mult mai putin atragatoare si interesante. Ganditi-va la Sandra Bullock, care a fost inselata de sotul sau cu o necunoscuta plina de tatuaje, tocmai cand actrita era pe culmile succesului in cariera sau la Sienna Miller pe care Jude Law a inselat-o cu nimeni alta decat doica copiilor sai, o femeie comuna, lipsita de stralucirea si farmecul blondei care ii era partenera. Prima intrebare pe care le-am pune-o acestor barbati ar fi: “Ce-a fost in capul vostru?”. Raspunsul este cat se poate de simplu, o lipsa si o nevoie acuta de dopamina. Aceasta este o substanta utila in invatare, atentie, precum si pentru controlul muschilor. Lipsa acestei substante ne face apatici si plictisiti. Avem nevoie de ea pentru a fi creativi, motivati, optimisti si increzatori; ea ne influenteaza aproape toate activitatile zilnice si de aceea suntem tot timpul in cautarea sa.

 

De unde vine dorinta sexuala?

Citind cartea lui Stefan Klein, “Formula fericirii”, am dat peste un studiu extrem de interesant pe aceasta tema, facut bineinteles, pe soareci. Cercetatorii au pus doi soareci de sex opus intr-o cusca si au constatat ca imediat masculul isi manifesta interesul sexual pentru femela. Acestia aveau in jur de 4-5 episoade de sex, unul dupa altul, dupa care dorinta masculului disparea brusc. Daca acesta era pus insa intr-o cusca cu o alta femela, entuziasmul lui crestea brusc. Explicatia consta in faptul ca nivelul dopaminei la sobolanul mascul crestea cu 44% numai la vederea unei noi femele. Pe masura insa ce numarul de acte sexuale cu partenera respectiva crestea, nivelul dopaminei scadea, deci si interesul sobolanului – acesta se plictisea.  Cand vedea insa o noua femela, nivelul dopaminei crestea din nou cu 34%  si nu pentru ca femela ar fi fost mai buna, ci doar pentru simplul fapt ca reprezenta un element de noutate.

 

Obsesia noutatii atat la femei cat si la barbati

In cazul persoanelor de sex masculin, atractia necunoscutului este mai importanta decat potrivirea de caracter, in afara situatiei cand este vorba despre dragoste. Numarul receptorilor de dopamina difera de la om la om si influenteaza numarul partenerilor sexuali. De aceea, gradul in care tanjim dupa nou este intr-o anumita masura determinat genetic si se pare ca nu se aplica doar barbatilor, ci si femeilor, desi in cazul acestora au fost facute mai putine studii.

 

Este in firea noastra sa cautam tot timpul noutatea, in speranta de a gasi ceva mai bun, chiar daca aceasta cautare de multe ori este contrara ratiunii. Luptam pentru lucrurile pe care ni le dorim, iar obtinerea lor ne face fericiti si euforici, tocmai datorita dopaminei. In scurt timp insa, ne obisnuim cu ele si avem nevoie de alti stimuli care sa ne procure dopamina mult dorita. Este ca un drog care ne face de multe ori sa actionam irational si iresponsabil pentru a-l obtine si sa trecem peste sentimentele celorlalti. Lucrurile inexplicabile din viata noastra au de multe ori cauze simple, precum echilibrul bio-chimic al organismului nostru, pe care incercam sa-l mentinem prin toate actiunile noastre.

 

Text: Bianca Badescu