Infertilitatea, un obstacol depasit

fertilizarea_in_vitro_sursa_shutterstockEsti una dintre persoanele care nu a reusit pana acum sa aiba un copil? Nu dispera! Datorita centrelor de fertilizare in vitro poti deveni si tu mama. E drept ca vor urma zile de framantari, de asteptari, de sperante spulberate. Urmeaza-ti visul…  crede in el… persevereaza… Dorinta de a fi mama va deveni realitate.

Cunoscuta si sub denumirea de “fertilizare in eprubeta”, “reproducere umana asistata”, fertilizarea in vitro a inregistrat primul sau succes in Anglia in anul 1978. La noi in tara pe 20 mai 1995, la Timisoara dr. Ioan Muntean inaugureaza primul Centru de fertilizare in vitro. Un an mai tarziu medicina romaneasca inregistreaza un succes rasunator prin nasterea lui Daniel Ioan, primul copil conceput in eprubeta.

1.Dupa cat timp o persoana este  declarata sterila?
De regula unul dintre membrii cuplului este declarat steril dupa trei ani de contacte sexuale in urma carora nu s-a putut crea un copil. In acest caz ambii parteneri vor fi supusi  unor investigatii amanuntite. In urma unei programari, are loc o consultatie de medicina generala (pentru depistarea altor afectiuni: hipertiroidie, hipotiroidie) si se vor face si analizele sanguine.
 

Pentru femeie: LH (hormonul luteinizant), FSH (hormonul foliculostimulant), prolactina, progesteronul (toate aceste analize se fac in diferite perioade ale ciclului menstrual).
Printre alte proceduri pentru diagnosticarea infertilitatii se numara:
– histerosalpingografia (asemanatoare unei radiografii pelviene)
– laparoscopia (procedura care evidentiaza trompele uterine)
– ecografie pelvina (urmareste ovarele pe toata perioada ciclului menstrual).
In urma acestor investigatii se pot diagnostica mai multe probleme care au cauzat infertilitatea femeii: lipsa celor doua trompe, endometrioza (implantarea mucoasei uterine in afara cavitatii uterului), ruptura (infundarea) unei trompe care poate  aparea dupa o inflamatie pelvina ((ne)tratata corespunzator), ovare care nu produc foliculi ovarieni.
 

La barbati se efectueaza spermograma pentru a pune in evidenta numarul de spermatozoizi, calitatea si mobilitatea lor.

2.Fertilizarea artificiala si metoda ICSI sunt tehnici de reproducere umana asistata. Ce presupune fiecare dintre aceste metode?
Inainte sa se ajunga la fertilizarea in vitro, se efectueaza o stimulare ovariana. Scopul acesteia este obtinerea de foliculi ovarieni (implicit a cat mai multor ovocite). Cu ajutorul unei sonde  speciale se aspira ovocitul care se va pune in contact cu spermatozoidul. Dupa 18 ore se verifica daca s-a produs fecundarea si se pun pe un alt mediu de cultura timp de 2-3 zile pentru a se dezvolta embrionul. Apoi are loc implantarea embrionului in uter.
Pentru o mai buna reusita, de obicei se pun mai multe ovule in contact cu spermatozoizii si implicit se introduc si mai multi embrioni in uter (3) pentru ca macar un singur embrion sa se dezvolte in mod normal in cavitatea uterina.
Dupa embriotransfer, pacienta va ramane intinsa in pat timp de doua ore. I se recomanda sa stea in repaus la pat inca doua zile, dupa care isi poate relua activitatile obisnuite, chiar sa se intoarca la serviciu.
Stimularea ovariana trebuie facuta sub control medical strict pentru ca se poate ajunge la o suprastimulare, in acest caz femeia acuza stari de greata, voma, balonare sau dureri pelvine. In cazuri extreme poate aparea:
– tromboflebita (vasele sunt trombozate si atunci peretii se ingroasa si sangele nu mai circula normal)
– edem pulmonar (plamanul nu mai functioneaza la capacitatea normala)
– torsionarea ovarelor
 

ICSI reprezinta o metoda revolutionara ce permite rezolvarea problemelor cuplurilor in care partenerul prezinta o calitate a spermei puternic afectata. Prin aceasta metoda de tratament se injecteaza un spermatozoid in interiorul ovulului cu ajutorul unor sisteme de microinjectie. Aceasta operatie este foarte complexa si se realizeaza sub microscop.

3.Copiii conceputi prin fertilizarea in vitro se pot naste cu malformatii sau pot avea probleme de sanatate pe parcursul vietii?
Procentul de a da nastere  unui baiat sau unei fetite este acelasi cu cel rezultat din contact sexual normal. Copiii nascuti prin fertilizare in vitro nu au predispozitie spre anumite maladii, iar conditia de baza pentru ca procedura sa aiba succes este ca partenerii sa aiba pana in 45 ani.

4.Embrionii care nu au fost folositi, se mai pot pastra? Mai sunt acestia eficienti?
Embrionii neutilizati pot fi pastrati in banca de embrioni atat timp cat cuplul va dori, dar  nu pot fi congelati prea mult timp; cu timpul isi pierd din calitate si nu mai sunt viabili.

5.Daca prima fertilizare in vitro a esuat, dupa cit timp va avea loc urmatoarea incercare?
In cazul in care prima procedura de fertilizare in vitro nu a avut rezultatul scontat, se va face o pauza de 6 luni (pentru refacerea organismului dupa stimularea ovariana) pana la efectuarea  altei proceduri.

Consultant: D.Alina Madalina Trifu,
Coordonator program fertilizare in vitro la American Medical Center,
Str. Lipova, nr 24, sector 1, Bucuresti
Tel: (021) 637 28 30
0724 177 242