Infertilitatea la barbati

infertilitate-shutterAtunci cand, intr-un cuplu, problema infertilitatii este de partea femeii, tratamentul de vindecare poate fi foarte rapid. Nu pentru ca ar fi mai usor, ci datorita formei practice a asumarii indicatiilor medicale de catre barbat. El reuseste sa depaseasca depresia in urma unei asemenea vesti.

Consultatia
Infertilitatea este incapacitatea unei perechi de a concepe un copil. Acest lucru incepe sa fie banuit dupa un an de relatii sexuale. Atunci cand se prezinta la doctor, sotul si sotia sunt intr-un stadiu foarte avansat de tensiune, neliniste, ingrijorare si suparare. Rolul primordial al medicului este, in acest caz, calmarea pacientilor.

De abia apoi incepe investigarea cauzei infertilitatii, prin examinare fizica si examene de laborator (ecografii ale aparatului reproductiv, probe de sange, spermograma). Urmeaza interogarea cuplului despre probleme privind obiceiurile lor sexuale: frecventa activitatilor sexuale, perioada de fertilitate, (aproximativ la 14 zile de la data ultimei menstruatii, timp de 48 de ore), menstruatia femeii, pozitii sexuale.

 

Cauza infertilitatii la barbati
Exista multi factori care influenteaza infertilitatea masculina.
•    Infectia: deregleaza functionarea oricarui organ al aparatului de reproducere. Barbatul poate suferi de prostata, veziculite, epididimita, boli care se detecteaza prin examen fizic sau tactil. Se urmareste descoperirea unei posibile inflamatii. Epididimita produce dureri ale testiculelor. Tratamentul consta in administrarea antibioticelor si schimbarea obiceiurilor sexuale.
•    Alteratii cromozomiale: absenta spermatozoizilor (sterilitate); lipsa cailor ce transporta spermatozoizii prin uretra. Tratamentul se face prin reproducere asistata.
•    Probleme endocrine: din insuficienta hipofiza (glanda care produce hormonul FSH, insarcinata sa stimuleze producerea spermatozoizilor). Se poate interveni prin surplus de hormoni artificiali.
•    Anumite medicamente pot conduce, si ele, la un blocaj al productiei hormonale.
•    Dificultati anatomice: obstructionarea anumitor cai ale aparatului de reproducere masculin. In unele cazuri, se poate reveni la normal doar prin interventie chirurgicala. Aici intra varicocelele, una dintre bolile care se poate dezvolta cu anii si la care se observa o specie de varice la nivelul cordonului spermatic.

Preventia
•    Evitarea promiscuitatii pentru a evita contactul cu boli sau infectii.
•    Pastrarea distantei fata de sursele electromagnetice, evitarea dormirii in preajma aparatelor electrice conectate.
•    Din cauza faptului ca temperatura testiculelor este cu doua grade mai scazuta decat a restului corpului, ea trebuie pastrata. De aceea se recomanda evitarea purtarii unei lenjerii intime foarte groase, apretate.
•    Este fundamentala limitarea consumului de alcool si de tutun. Tutunul altereaza hormonii si generarea de spermatozoizi.

Text: Ana Macovei