Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a concepe dupa un an de zile de raporturi sexuale regulate, fara a folosi metode contraceptive. Statisticile medicale arata ca 10-15% din cuplurile aflate la varsta reproducerii nu pot avea copii. Daca te numeri si tu printre acestea, nu dispera, solutii de tratament exista. Aproximativ 70% din cuplurile tratate de infertilitate sunt capabile sa conceapa copii.
TONICA: Sansa de a concepe o sarcina variaza in functie de frecventa contactelor sexuale. Se poate exprima procentual sansa unei femei de a ramane gravida in functie de numarul contactelor sexuale pe saptamana?
Dr. Ana–Maria Floare: Sansa de a concepe e cu atat mai mare, cu cat frecventa contactelor sexuale este mai mare.
Nu se poate exprima procentual sansa unei femei de a ramane gravida in functie de numarul contactelor sexuale pe saptamana, deoarece conteaza foarte mult perioada din cadrul ciclului menstrual in care femeia are contact sexual, perioada fertila fiind cea a ovulatiei. De asemenea, un rol important il are si varsta femeii, stiut fiind faptul ca fertilitatea este diminuata cu cat femeia inainteaza in varsta.
TONICA: Care sunt cauzele infertilitatii la femei?
Dr. Ana–Maria Floare: Cauzele infertilitatii sunt: anovulatia (sindromul ovarelor polichistice, endometrioza ovariana, menopauza precoce), obstructia tubara (ca urmare a inflamatiei cu Chlamidia, Micoplasma, gonococ), patologia uterina (malformatii uterine, hipoplazia uterina, fibrom uterin submucos sau cu localizare cornuala, atrofia de endometru, sinechia uterina), cauze cervicale (modificarea glerei cervicale, stenoze de col), cauze vulvo-vaginale.
TONICA: Care sunt cauzele infertilitatii la barbati?
Dr. Ana–Maria Floare: Etiologia sterilitatii masculine cuprinde: tulburari endocrine (disfunctii hipotalamice, hipofizare, diabet zaharat, afectiuni tiroidiene), abuzul de alcool, tutun, droguri, anomalii anatomice (absenta congenitala sau obstructia ductului deferent), tulburari ale spermatogenezei (varicocel, criptorhidism, absenta testiculelor, inflamatii testiculare cu virusul urlian – ce provoaca oreionul, traumatisme testiculare, expunerea la caldura), disfunctii sexuale (ejaculare precoce, ejaculare retrograda, impotenta).
TONICA: Recomandati cursurile de gimnastica intima in cazul infertilitatii? Daca da, care este rolul gimnasticii intime?
Dr. Ana–Maria Floare: Gimnastica intima propune o serie de exercitii Kriston, destinate musculaturii planseului perineal, cu scopul mentinerii continentei urinare si fortificarii aparatului uro-genital. Aceste exercitii efectuate regulat duc la scaderea durerilor menstruale si premenstruale, scaderea predispozitiei la inflamatii pelvine, prevenirea constipatiei si a balonarilor, rezolvarea unor cazuri de incontinenta urinara si infertilitate si pregatirea musculaturii inainte de nastere. In cazul infertilitatii dovedite, rolul gimnasticii intime este unul adjuvant, nu curativ.
TONICA: Exista medicamente sau substante chimice care, luate pe o perioada lunga de timp, pot duce la infertilitate?
Dr. Ana–Maria Floare: Cimetidina, nitrofurantoinul, spironolactona, sulfasalzina, drogurile (cocaina, marijuana), steroizii anabolizanti scad semnificativ fertilitatea cuplurilor. Antidepresivele administrate barbatilor pot afecta calitatea spermei si pot creste riscul de infertilitate.
TONICA: De obicei, cine este infertil in cuplu, femeia sau barbatul? Care sunt cauzele acestei predispozitii?
Dr. Ana–Maria Floare: Raportul este egal, astfel ca in 45% din cazuri sterilitatea este de cauza feminina, in 45% din situatii cauza este masculina si in 10% din situatii cauza nu poate fi precizata (sterilitate idiopatica). In 20% din cazuri sunt implicati ambii parteneri.
TONICA: Care sunt testele de depistare a infertilitatii la femei? Dar la barbati? In ce constau aceste teste?
Dr. Ana–Maria Floare: La femei, evaluarea ovulatiei se poate face prin mai multe metode: curba termica matinala, examenul glerei cervicale, monitorizarea foliculara prin ecografia transvaginala, dozarea progesteronului seric in ziua 21. Evaluarea uterului si a trompelor se poate face prin histerosalpingografie, laparoscopie sau histeroscopie. Evaluarea glerei cervicale se poate face prin testul postcoital Huhner. Evaluarea partenerului se face prin spermograma, spermocultura, examen bacteriologic uretral, dozari hormonale.
TONICA: Inainte de conceperea unui copil, ce teste ar trebui sa faca partenerii pentru a depista o posibila infertilitate?
Dr. Ana–Maria Floare: De fapt, testele pentru depistarea cauzei sterilitatii se fac atunci cand un cuplu nu reuseste sa conceapa dupa 6-12 luni de relatii sexuale regulate. Pentru femeile care isi propun sa faca un copil, sunt necesare cateva analize preconceptionale, precum si administrarea acidului folic cu cel putin o luna inainte de momentul conceptiei. Printre analizele de presarcina, se numara: hemoleucograma, grup, Rh, TGO, TGP, uree, glicemie, creatinina, anticorpi anti-toxoplasma, anti-rubeola, anti-citomegalovirus, examen sumar de urina, examen citologic Papanicolau, examen de secretie vaginala.
TONICA: Care sunt metodele de tratament pentru fiecare cauza a infertilitatii feminine si masculine?
Dr. Ana–Maria Floare: La femei, tratamentul anovulatiei se face cu inductori de ovulatie (clomifen, gonadotrofine). De asemenea, poate fi necesar tratamentul chirurgical in endometrioza pelvina sau in anumite cazuri de ovare micropolichistice ce nu raspund la tratamentul de inducere a ovulatiei. In cazul obstructiilor tubare partiale se pot incerca instilatiile utero-tubare, iar in cazul celor complete se apeleaza la tratament chirurgical sau la fertilizare in vitro. Cauzele uterine de sterilitate se trateaza diferentiat: chirurgical si/sau medicamentos. La barbati, patologia infectioasa se trateaza cu antibiotice, cauzele endocrine, cu tratament hormonal, varicocelul si chisturile epididimare, cu tratament chirugical.
TONICA: Dupa terminarea tratarii cauzei infertilitatii, la cat timp este indicata reluarea actului sexual? Dupa cat timp poate aparea o sarcina?
Dr. Ana–Maria Floare: In functie de tratamentul efectuat, care poate fi medicamentos sau chirurgical, activitatea sexuala se poate relua imediat sau la cateva saptamani. Sarcina poate aparea imediat sau dupa mai multe luni de incercari.
TONICA: Cat la suta dintre cazurile de infertilitate se rezolva cu tratament?
Dr. Ana–Maria Floare: Aproximativ 70% din cuplurile tratate de infertilitate sunt capabile sa conceapa copii.
TONICA: Dupa ce o pacienta tratata de infertilitate are o sarcina, dupa nastere poate deveni infertila din nou?
Dr. Ana–Maria Floare: O femeie care a nascut poate deveni sterila la un anumit timp dupa nastere (asa-zisa sterilitate secundara), ca urmare a unor infectii pelvine, patologii ovariene sau tubare aparute.
TONICA: Care sunt solutiile pentru cazurile in care tratamentul nu are rezultate pozitive?
Dr. Ana – Maria Floare: In cazul in care tratamentul medicamentos sau chirurgical nu a corectat cauza sterilitatii, se poate apela la tehnici de reproducere umana asistata.
TONICA: In ce consta fertilizarea in vitro? Cand se poate face? Care sunt avantajele si dezavantajele ei?
Dr. Ana–Maria Floare: Fertilizarea in vitro presupune mai multe etape: hiperstimularea controlata a ovarelor cu scopul de a obtine mai multi foliculi, prelevarea ovocitelor, fertilizarea ovocitelor cu spermatozoizii pregatiti in prealabil, embriotransferul in uter la 2-3 zile de la fecundatie. Fertilizarea in vitro se indica in cazurile de sterilitate de origine tubara (absenta trompelor sau obstructii severe ale trompelor), sterilitate de cauza neprecizata sau sterilitate imunologica (prezenta de anticorpi antispermatici la femeie). Avantajul acestei metode este ca trateaza anumite sterilitati ce nu mai raspund la niciun alt tratament, iar dezavantajele sunt: riscul aparitiei sindromului de hiperstimulare ovariana, riscul aparitiei unei sarcini multiple si nu in ultimul rand sansa de reusita de 20-30%.
TONICA: Ce este inseminarea artificiala? In ce cazuri se recurge la ea?
Dr. Ana–Maria Floare: Inseminarea intrauterina consta in injectarea cu ajutorul unui cateter special, prin canalul cervical direct in uter, a unui mic volum din sperma preparata de la sot sau donator. Ea se indica atunci cand exista defecte calitative ale mucusului cervical la femeie (mucus cervical ostil, prezenta anticorpilor antispermatici), oligoastenospermie sau tulburari de ejaculare la partener. Este o metoda mai putin invaziva, mai confortabila si mai ieftina decat fertilizarea in vitro. Ca principal dezavantaj, se poate mentiona faptul ca rezultatele sunt variabile si putin predictibile, in buna parte si din cauza lipsei de standardizare a metodei, a absentei unor protocoale general acceptate.
TONICA: In functie de ce factor recomanda medicul sterilizarea in vitro sau inseminarea artificiala?
Dr. Ana–Maria Floare: Alegerea uneia sau alteia dintre metode se face in functie de cauza stabilita a sterilitatii.
TONICA: Schimbarea stilului de viata (renuntarea la alcool, tutun, inceperea unui program de exercitii fizice, adoptarea unei alimentatii echilibrate) poate preveni aparitia infertilitatii?
Dr. Ana–Maria Floare: Schimbarea stilului de viata cu unul sanatos este benefica pentru oricine, dar nu poate preveni aparitia infertilitatii in toate cazurile, pentru ca asa cum am enumerat si mai sus, sterilitatea are o multitudine de cauze.
TONICA: Cum sa abordam infertilitatea? Ca pe o situatie fara iesire sau cu optimism pentru ca solutii exista?
Dr. Ana–Maria Floare: Confruntarea cu o astfel de problema trebuie facuta cu optimism, vointa si incredere, pentru ca solutii exista!
TONICA: Care sunt problemele psihologice asociate infertilitatii?
Dr. Ana–Maria Floare: Infertilitatea este o cauza permanenta de stres si frustrare. In situatia in care ea nu poate fi tratata, urmarile pot fi mai serioase, ducand la stari depresive, conflicte familiale, de aceea e bine ca in aceste situatii sa se gaseasca solutii alternative.