Indreptarea dintilor la copii

Aflati din ce cauze apare inghesuirea dintilor la copii, cum putem corecta aceasta problema si care este varsta optima pentru a o face, dar si cum putem actiona din timp pentru ca dintii celor mici sa creasca drepti, de la dr. Emilia Gheorghiu Milicin, medic primar specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala la Clinica Ortodent.

 



De ce apar dintii strambi la copii?

Dintii strambi la copii apar in general din cauze genetice, dar si din cauza unor obiceiuri vicioase cum ar fi suptul degetului sau suzetei. De multe ori, copiii mostenesc dintii de la un parinte si forma maxilarelor de la celalalt si astfel apare inghesuirea dintilor, care nu poate fi prevenita. Cu cat depistam insa aceasta problema mai repede, cu atat mai bine.

 

Cand ar trebui sa ducem pentru prima data copilul la ortodont?

“In mod normal, varsta medie pentru verificare unei probleme ortodontice este la 6-7 ani. Din pacate insa sunt situatii in care apar probleme ortodontice de la varsta mai mica. In mod nromal acestea ar trebui depistate de catre medicul stomatolog care ar trebui sa indrume copilul catre medicul ortodont”, ne-a explicat dr. Emilia Milicin.

 

Aparat fix sau aparat mobil?

“In general ne axam pe partea de otrodontie sau ortopedie fixa la varsta mica pentru ca depinzi mult mai putin de copil. Aparatele mobile sunt foarte bune atata timp cat reusesti sa convingi copilul sau parintii sa insiste in purtarea acestuia. Dar copiii au acum un stil de viata foarte agitat, au foarte multe activitati si atunci este mai greu cu purtarea aparatului mobil in timpul zilei.”

 

Care este varsta minima la care un copil poate purta aparat?

“In momentul in care descoperi la o varsta mica probleme ortodontice, poti sa ajuti ca aceasta inghesuire sau problema de crestere osoasa sa nu fie atat de grava in momentul in care au erupt toti dintii. Indreptarea efectiva a dintilor se face dupa ce au erupt toti dintii, dar partea ortopedica, de coordonare a oaselor astfel incat dintii sa iasa cat mai aproape de normal se faca pana in 12 ani. Eu folosesc mai mult aparate fixe ortopedice prin care pot sa largesc maxilarul in asa fel incat sa creez mai mult spatiu, pot sa ajut la mentinerea spatiului daca au pierdut masele de lapte la o varsta mica prin carii sau infectii sau pur si simplu sa coordonez forma arcadelor astfel incat sa mentii ce e bun si sa corectezi ce poate fi corectat pana cand erup ceilalti.”

 

Exista risc mai mare de cariere a dintilor la copiii care poarta aparate dentare?

“Problema cea mai mare este periajul. Riscul nu este mai mare atata timp cat faci periajul corect. Intotdeauna dupa ce punem aparatul ortodontic se dau indicatiile de periaj pe care le urmarim la fiecare sedinta.”

Un alt lucru important de mentionat este ca dr. Emilia Milicin a adus in Romania o tehnica inovatoare de indreptare a dintilor, SureSmile, care foloseste tehnologia robotica pentru personalizarea arcurilor. Astfel, timpul de purtare a aparatului dentar este redus cu 25-30%.

 

Text: Bianca Badescu