Indragostita de cel mai bun prieten? Ce e de facut?

Poza_indragostita_de_prietenul_cel_mai_bun2Se intampla, nu rar, ca atunci cand exista o prietenie intre un barbat si o femeie, cel putin unul dintre ei sa-si doreasca, la un moment dat, sa transforme relatia de amicitie intr-una romantica. Atunci cand sentimentul nu este reciproc, relatia se poate strica. Nu insa in toate cazurile, spun cercetatorii care au studiat fenomenul.

Pentru a intelege ce diferentiaza prieteniile care se destrama de cele care rezista chiar si dupa ce unul dintre parteneri marturiseste ca este indragostit de celalalt, Heidi Reeder, profesor la Boise State University, impreuna cu echipa sa au realizat un studiu. Ei au chestionat atat indragostitii, cat si pe cei de care erau indragostiti, daca prietenia s-a destramat dupa dezvaluirea sentimentelor. Apoi au comparat factorii care erau prezenti la prietenii care au rezistat, fata de cei care s-au certat si au rezultat mai multe diferente.

De ce este nevoie ca o relatie de prietenie sa dureze, dupa ce unul dintre prieteni si-a declarat sentimentele si a descoperit ca ele nu sunt reciproce? In prieteniile care au durat in ciuda acestei probleme, s-au descoperit urmatoarele lucruri:

  • Prietenii au urmarit activ prietenia. Desi acest lucru poate parea de la sine inteles, unii oameni au tendinta sa se inchida in ei. Cercetatorii spun ca trebuie sa faci in mod constient lucruri care sa mentina prietenia, mai ales in astfel de situatii cand este vulnerabila. Trebuie sa afirmati verbal importanta prieteniei si sa continuati sa aveti aceleasi comportamente si activitati ca si inainte.
  • Cei doi prieteni au vrut cu adevarat sa ramana prieteni. Daca prietenia nu este adevarata, nu va supravietui acestui obstacol.
  • Cei doi au acceptat ca sentimentele nu sunt reciproce. Indiferent daca esti cel indragostit sau cel care este iubit, este important sa accepti ca sentimentele nu sunt la fel si sa treci peste.
  • Prietenii au vazut aceasta prietenie ca fiind “solida” inainte de dezvaluire. De aceea, inainte sa-i spui celui mai bun prieten ca esti indragostit de el, ar fi bine sa te intrebi daca este o prietenie suficient de puternica, cat sa nu se destrame chiar daca el nu are aceleasi sentimente pentru tine. Prieteniile adevarate, care dureaza de mult timp, au sanse mai mari sa reziste in fata unui astfel de eveniment.
  • Cei doi au vazut prietenia ca fiind mai deschisa dupa dezvaluire. Daca prietenii ar fi vorbit in prealabil deschis despre nesiguranta, alte relatii, scopuri si visuri, sansele ca prietenia sa reziste sunt mai mari decat la cei care nu au intrat in astfel de discutii intime anterior.

 

De ce se poate intampla ca prietenia sa se rupa dupa ce unul dintre prieteni ii dezvaluie sentimentele sale celuilalt? In ce cazuri se intampla acest lucru?

  • Atunci cand cei doi, dupa dezvaluire, devin stanjeniti, rusinati si incep sa se simta inconfortabil. De aceea este bine sa eviti tacerea ciudata de dupa marturisire, lipsa contactului vizual si cerutul de scuze la nesfarsit.
  • De asemenea, in prieteniile care s-au destramat, cel indragostit continuase sa spere la o reciprocitate a sentimentelor. Cercetatorii spun insa ca trebuie sa evitam sa ne intrebam prietenul cel mai bun lucruri de genul: “Ce este in neregula cu mine de nu ma poti iubi?”.
  • In alte cazuri, in fata marturisirii ca prietenul/a cel/cea mai bun/a este indragostit/a de ea/el, persoana respectiva i-a dat sperante ca ar putea sa ii raspunda sentimentelor in viitor sau ca, in trecut, ar fi avut aceleasi sentimente. Dar a-i da sperante celuilalt, atunci cand nu simti la fel, nu face decat sa inrautateasca lucrurile.

Este normal insa sa ne trezim in astfel de situatii, spun cercetatorii. Dar nu trebuie sa dam vina nici pe noi, nici pe celalalt daca sentimentele nu ne sunt impartasite. Trebuie sa intelegem si sa acceptam situatia si sa incercam sa ne pastram prietenia, chiar daca nu o putem transforma intr-o relatie romantica.

Text: Bianca Badescu

Sursa: sciencedaily.com