Indicii despre sanatate care se vad pe… limba

shutterstock_78442780Stiati ca limba este un bun indicator al starii de sanatate? Sunt diverse afectiuni care schimba aspectul limbii si te atentioneaza ca ceva nu este in regula. De altfel, in Antichitate, in lipsa posibilitatii de a face analize, oamenii obisnuiau sa isi verifice starea de sanatate investigand aspectul limbii, iar aceasta practica este foarte populara inca in medicina chineza.

  • Zonele limbii si organele interne

Cand suntem sanatosi, limba noastra este roz. Se spune ca fiecare parte a limbii reflecta sanatatea anumitor organe. Partea din fata a limbii reflecta sanatatea organelor din cavitatea toracica, adica inima si plamanii, partea din spate reflecta sanatatea organelor excretoare, intestinele si rinichii, radacina reprezinta vezica urinara, mijlocul este un indice al sanatatii stomacului si pancreasului, iar partile laterale reflecta sanatatea ficatului, a vezicii biliare si a splinei (spre centru).

  • Limba albicioasa, incarcata

Limba devine alba, incarcata de obicei atunci cand avem gripa, faringita si facem febra. De asemenea, limba este incarcata atunci cand avem probleme cu tractul digestiv. Oamenii care sufera de gastrita cronica, aciditate la stomac sau cei care au gastroenterita au limba albicioasa. Cand limba este incarcata si albicioasa pe lateralele partii din spate, este posibil sa ai probleme cu rinichii.

Cand limba este incarcata de niste pete albe, poate fi vorba despre o stomatita sau o micoza provocata de o ciuperca din familia Candidei. Aceste infectii apar de obicei dupa un tratament cu antibiotice.

Limba poate deveni incarcata si dupa o masa bogata, insa daca o spalam cu periuta de dinti, incarcatura dispare si nu mai apare. Este normal sa ne trezim dimineata cu limba incarcata, insa daca aceasta nu redevine roz pe parcursul zilei, este semn ca nu avem o stare tocmai buna de sanatate.

  • Alte schimbari de aspect ale limbii si ce semnifica ele

Limba rosie indica un exces de caldura in corp. Atunci cand observam roseata doar pe partile laterale, este semn de afectiune a splinei. Daca partile laterale sunt rosii si umflate, atunci putem vorbi de probleme cu ficatul. Cand apare o pata rosie lucioasa in mijlocul limbii, inseamna ca avem probleme cu intestinele.

Cand limba este incarcata, insa in loc de o culoare albicioasa are o culoare galbuie, probabil ai o inflamatie a vezicii biliare (colecistita) sau probleme cu ficatul.

Ulceratiile de pe limba rotunde, albicioase cu margini rosii sunt de fapt afte si pot fi tratate cu solutii pe baza de aspirina. In schimb, cand pe limba observam mai multe vezicule, acesta este un prim semn al infectiei cu herpes.

In caz de anemie, diaree, diabet, limba se usuca si pare crapata. Un alt indiciu al anemiei, dar si al problemelor de inima este o limba pala.

La final, nu uita sa-ti speli limba in fiecare zi, cu periuta de dinti (sunt modele care au partea din spate proiectata special pentru curatarea limbii). Vei avea o senzatie de prospetime si vei scapa de mirosurile neplacute din gura.

 

Text: Bianca Badescu