Independenta in cuplu: aliat sau dusman?

-0shutterstock_703337052Ce as face acum daca as putea sa iau o hotarare singura? Oare ce as vrea sa fac si, cel mai important, oare pot face lucrul acela de una singura? Oare as vrea sa o fac singura sau impreuna cu altcineva? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care ni le punem zilnic. Deja o notiune este aceea ca independenta poate sa aiba rezonante negative si sa duca astfel la o capcana a gandirii. In mod frecvent, noi, oamenii, asociem aceasta independenta cu singuratatea. In felul acesta se creeaza o legatura tipica, dar amagitoare, pentru ca frica de singuratate se transforma intr-o capcana tipica.

De aceea, noi, femeile, ajungem sa devenim absolut indispensabile in asa fel incat ceilalti ajung sa aiba nevoie de ajutorul nostru. Ideea ca independenta face ca omul sa fie singur este gresita. Dimpotriva, independenta face posibila o viata in doi. Numai cel care nu are nevoie de ajutorul celorlalti poate sa decida in mod liber cu cine si in ce fel vrea sa aiba relatii. Numai niste oameni care se determina singuri si sunt independenti pot trai impreuna avand drepturi egale.

 

Asa ca trebuie sa tinem minte ca suntem in independenta negativa atunci cand:

 

• nevoile celui de langa noi sunt mai importante decat nevoile noastre;

• fugim inconstient de intimitatea afectiva, motivand ca “asa suntem noi, mai reci si necomunicativi”;
• parasim persoane dragi noua din “diverse motive” pe care le inventam de teama de a nu fi parasiti;

Cu toate acestea, exista persoane care oscileaza intre aceste doua tendinte, de aceea sunt mixate de multe ori in relatie. Gelosul tipic poate sa aiba o atitudine ambivalenta si, de teama ca va fi parasit, sa paraseasca primul. In mod cert, singuratatea este o suferinta comuna si tocmai de aceea sa ajuns la un consens:  singuratatea incepe cu recunoasterea faptului ca relatia interpersonala pe care o avem nu este aceea pe care am dori sa o avem. A ne atasa „sanatos” inseamna a apartine (cuiva) si, in acelasi timp, a ne pastra autonomia; a ne implica intr-o relatie respectand nevoile celuilalt, dar tinand cont si de nevoile noastre.

 

Independenta materiala, riscanta

Este normal ca, atunci cand unul dintre voi ramane fara serviciu, sa fie ajutat de catre celalalt. Insa, pe termen lung, aceasta independenta financiara este o lama cu doua taisuri. Cel care are job la un anumit moment se poate simti folosit ajungand sa se poarte abuziv, in timp ce partenerul care nu are venituri poate accepta situatii de compromis.

 

Independenta versus intimitate

Intimitatea si libertatea sunt doua notiuni contrare. Ele coexista in cadrul unei relatii, dar este nevoie de un anumit echilibru intre ele pentru ca legatura sa nu fie devianta. Libertatea trebuie sa fie impartita echitabil. O relatie anormala este cea in care vezi in celalalt potential, dar nu si caracteristici bine definite.

 

Text: Oana Mircea